Видео запечата изгледи от магически места в някогашна Станимака

1956
Видео запечата изгледи от магически места в някогашна Станимака
Снимка: Actualno.com
Любителски проект със спиращи дъха кадри, разкриващи красотата на природата и архитектурата в Асеновград и наречен „Трансформации“ набира популярноат в социалните мрежи. Местата, които са показани на снимките, са вечни - винаги ще ги има. Видео творбата е създадена от асеновградския деец Атанас Кендев. В нея той е събрал изгледи и фотоси от скалата на „Метоха“, цялата „Метошка махала“, църквите в града, съборения Бачковски мост, хълма „Архангел-Михаил“ с класическата постройка на училището, сградата с орела, „Железния мост“, Асеновата крепост.

"Тези кътчета от Асеновград ние ги приемаме за даденост. Но прехвърлени на картина имат магическо въздействие. Това са непреходни символи на града и духовността ни. А за някои от местата, като например, чешмата на Каварджията и мостът с вазите, апелирам да се обявят за паметници на културата", сподели Кендев.

Около 5 000 лв. е печалбата на Градския басейн в Асеновград

Приходи в размер на близо 66 000 лева от работата на Градския басейн в Асеновград са постъпили в Дейност „Пазари и тържища“...

Конкретният повод за създадения видео материал е продължение на откритата по време на Есенните празници на Асеновград тази година изложба, посветена на Петър Славов–Кера, който е рисувал през 40-те години.

Видеото започва именно с няколко негови творби. „Транспормации“ е с продължителност около девет минути, в които на въздействащ музикален фон, се сменят 20 изгледа. Преливането от стара снимка в картина става за няколко секунди. Освен творби на споменатия Петър Славов-Кера, във видеото се вплитат и авторски материали на Иван Кирков, Симеон Велков, Златю Бояджиев, Борис Денев и местните големи майстори, оставили отпечатък чрез своя поглед за някогашна Станимака. Проектът няма срок и време на живот, той остава отворен за развитие.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители