134 години от освобождението на Пловдив

21794
134 години от освобождението на Пловдив
След като руските войски печелят голямата победа при Шипка - Шейново и военните действия се пренасят на юг от Стара планина, османският военачалник Осман паша се оттегля с частите си към Пловдив

Днес отбелязваме 134-годишнината от освобождението на Пловдив от турско робство.

Кап. Александър Бураго е възпитаник на Николаевското военно училище в Санкт Петербург. По време на Руско-турската освободителна война, едва 26-годишен, той командва ескадрон от 63 драгуни, който е част от армията на генерал-лейтенант Николай Криденер. След битката за Пловдив кап. Бураго е награден е с Орден "Свети Георги" IV степен и е повишен във военно звание полковник. Той е починал на 40 години от белодробно заболяване.

След като руските войски печелят голямата победа при Шипка - Шейново и военните действия се пренасят на юг от Стара планина, османският военачалник Осман паша се оттегля с частите си към Пловдив. През нощта срещу 16 януари армията на ген. Криденер достига околностите на Пловдив. Ескадронът на кап. Бураго е изпратен на разузнавателна мисия и драгуните влизат в града, като форсират река Марица на 10 км западно от града.

Отрядът успява да научи, че в града има над 1000 низами и черкезка конница. Хората на кап. Бураго успяват да заловят в района на жп гарата пленник, което предизвиква уплаха сред турските редици. Междувременно в редиците на турския гарнизон плъзва слух, че руската армия е пред стените на града и се готви да нападне. Защитниците са обхванати от паника и решават да запалят Пловдив и да отстъпят. Виждайки объркването на турците, кап. Бураго и малкият му ескадрон атакува и увлича руските сили. Превземат последователно квартала северно от р. Марица, хълма Бунарджика и пощата.

Появата им предизвика деморализация на османския гарнизон и той се изтегля, като успяват да запалят някои дюкяна и къщи, но до масово опожаравяне на се стига. Така неочакваната намеса на кап. Бураго спасява града от унищожение. Още същата нощ кап. Бураго изпраща донесение по пленения турски телеграф до ген. Гурко за завземането на Пловдив.

На 16 януари 1878 година генерал Йосиф Владимирович Гурко влиза тържествено в Пловдив. В памет на битката при Пловдив, на мястото, където първите драгуни преминават Марица, през 1970 г. е изграден "Пътен символ на Пловдив и мемориална композиция за прослава подвига на кап. Бураго за Освобождението на града". По инициатива на Здравко Димитров, тогава кмет на район "Западен" в Пловдив, той е обновен през 2009 г. През 1969 година в градската градина до Природонаучния музей е направен бюст паметник на руския капитан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com