14 ранени полицаи в Харманли, 200 мигранти са задържани, Борисов пристигна на място*

5694
14 ранени полицаи в Харманли, 200 мигранти са задържани, Борисов пристигна на място*
Снимка: БГНЕС

Безпрецедентни размирици обхванаха лагера в Харманли. Мигрантите нападнаха с камъни силите на реда, най-малко 14 полицаи са ранени, като един от тях е тежко ранен в главата. Съобщава се за около 200 задържани. Ранени са и двама чужденци. Ситуацията остава сложна.

Бунтът избухна с нова сила тази вечер, въпреки уверенията, че ситуацията е под контрол. Полицията използва водно оръдие и гумени патрони, за да се справи с побеснялата мигрантска тълпа, предава БГНЕС. За момента няма данни за пострадали мигранти, но със сигурност се знае, че ранените сред силите на реда са между 4 и 6, като един от тях е в по-сериозно състояние.

Има пострадали полицаи при бунта в Харманли

Има пострадали колеги, четирима са засега. Това заяви гл. секретар на МВР гл. комисар Георги Костов в ефира на Нова телевизия във връзк...

Премиерът в оставка Бойко Борисов пристигна в района на лагера. Много хора са се събрали отвън пред лагера към момента. Основният проблем сега е да не се допусне напрежение пред стените на центъра.

Actualno.com припомня, че размириците започнаха по-рано днес, когато мигрантите разрушиха новата сграда в центъра, изнесоха и запалиха мебелите от нея. По първоначална информация бунтът в е възникнал, защото мигрантите искат да се върне старият режим там и те да се движат свободно извън пределите на лагера.

На място пристигнаха полиция и жандармерия. Силите на реда бяха замеряни с камъни от развилнялата се тълпа, която дори постави условие на властите да отворят границата със Сърбия, за да продължат своя път на Запад.

В лагера има над 3000 мигранти. В следобедните часове напрежението спадна. Главен комисар Христо Терзийски, който пристигна на място, заяви, че има образувано досъдебно производство по чл. 325 от НК – за хулигански действия и повреждане на имущество. Процесуално-следствените действия за установяване на конкретните извършители ще бъдат проведени под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.

МВР: Няма ескалация на напрежението в РПЦ – Харманли

Няма ескалация на напрежението в РПЦ – Харманли, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сред настанените в Регистрационно-приемателния ц...

Терзийски съобщи, че на място има допълнителни сили от районните управления край Харманли, както и жандармерийски сили от Бургас и Кърджали. В зависимост от ситуацията, има готовност силите да бъдат увеличени или редуцирани. По думите му, няма пострадали полицейски служители и увредена техника.

Вътре беше канонада. Тези хора унищожиха множество държавно имущество и извършиха действия, застрашаващи живота и здравето на всички колеги“, коментира по-рано гл. комисар Георги Костов в ефира на Нова телевизия.

„Колегите бяха подготвени за реакция дори при ескалирало напрежения. Явно протестиращите мигранти вътре в центъра бяха направили организация, така че в тъмната част на денонощието и във време, съвпадащо с вашите емисии да предизвикат ескалация на напрежение, така че да дадат послание за несигурност в обществото“, допълни още той. По думите му в бежанския център в Харманли определено има явни белези от вандалски действия.

* Обновена в 00:21 ч.

Председателят на ДАБ: Напрежението в бежанския лагер в Харманли е изкуствено създадено

Напрежението в бежанския лагер в Харманли е изкуствено създадено след информация в медиите за епидемия. Това е мнението на председател...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com