140 млн.литра вода минават през дерето на „Аспарухово” за час

25469
140 млн.литра вода минават през дерето на „Аспарухово” за час
Снимка: БГНЕС

При валежи от 35 л. на кв. м кв. м. през отводнителния канал на кв. "Аспарухово" във Варна минават по около 140 млн. литра вода на час. Те не могат да бъдат поети от канала. ова обясни Олег Колев, гл. експерт "Свлачища и укрепване на територии" в община Варна, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Според него огромното концентрирано количество атмосферни води, краткият интервал на отичане и нарушената водопроводимост на дерето са предпоставки за образуване на високи заливни вълни. Природното бедствие може да провокира и други прояви на негативни геодинамични процеси – срутища, свличания и други, предупреди експертът.

В Аксаково е обявено бедствено положение

Община Аксаково обявява бедствено положение. То обхваща територията на населените места: Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Дол...

Припомняме, че според официалните данни над "Апарухово" вчера са се излели между 80 и 110 л на кв. м, във Фейсбук жители на града споделиха, че са измерили 107 л на кв.м.

Кметове на големи български градове, неправителствени организации, религиозни общности и обикновени граждани се свързват с община Варна с желание да помогнат за бързото разрешаване на създалата се екстремна ситуация. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

От София и Пловдив обявиха готовност за изпращане на работни екипи.

Съболезнования към близките на загиналите изказа и еврокомисарят Кристалина Георгиева. На страницата си във Фейсбук тя съобщи, че е дарила 20 000 лева лични средства за хората в беда.

Сега спокойствие и хладен разум, после виновните за Варна и Добрич да си получат заслуженото

Трудно се говори след това, което се случи във Варна, в Добрич, във Велико Търново, въобще в страната. Трудно, защото това е нещо, коет...

"Дарявам ги от сърце, чрез специалната сметка на Българския Червен кръст в Уникредит Булбанк АД, сметка BG64UNCR76301078660913, BIC UNCRBGSF. Призовавам всички, които ги боли за пострадалите, да помогнат с каквото и с колкото могат. Българският Червен кръст ще има грижата събраните средства да стигнат най-бързо до най-нуждаещите се", пише Кристалина Георгиева в съобщението.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com