16 000 нуждаещи ще ползват личен асистент или домашен помощник

9015
16 000 нуждаещи ще ползват личен асистент или домашен помощник
Снимка: Gettyimages

Още 16 000 души с увреждания и трудно подвижни хора на възраст над 65 години ще могат да ползват почасов личен асистент или домашен помощник. Това ще стане по схемата "Независим живот " на новата оперативна програма "Човешки ресурси", информира БНР.

81 общини получиха днес договорите за изпълнение, разглеждат се документите на още 159. 

Близо 200 нуждаещи се от Благоевград ще получат домашен асистент

188 души от Благоевград със специфични нужди ще имат лични, социални или домашни асистенти. Това са жители на града, които не са трудос...

Премиерът Бойко Борисов похвали екипа на Ивайло Калфин, че първи е успял да разходи средства от първия програмен период и призова кметовете да разпределят по-бързо личните асистенти към нуждаещите се. 

Заявките от нуждаещите се да ползват личен асистент са близо 50 000, но само 16 000 в момента ползват такъв. Сега още 16 000 ще получат услугата, обясни вицепремиерът Ивайло Калфин. 

"Това е малко по-различно от личните асистенти. Не е точно същата програма - има и услуги в дома, те са интегрирани, има здравни и социални, има и услуги в общността. Така, че това, което очаквам е още 16 000 души да бъдат обхванати по тези програми. Искането и търсенето е много по-високо, но както виждате това са изключително скъпи програми", каза Калфин. 

Коледни добавки за най-бедните пенсионери ще има, ако приходите и разходите в бюджета го позволят - вицепремиерът е обсъждал с министър Владислав Горанов темата, но няма окончателно решение. Изпълнението на оперативните програми за стария период поставят под напрежение разходната част, обясни Калфин. 

В Ловеч няма да има втори етап за заявления от кандидати по проект „Нови възможности за грижа“

Съгласно Договор за безвъзмездна финансова помощ № 2014BG05M9OP001-2.2015.001-C0001 „Нови възможности за грижа“, Приложение...

"Финансовият министър смята добре бюджета, но той го и каза - има рискове, защото има изключително големи плащания по европейските фондове. Тази година приключва изпълнението на предишната програма и все още е трудно да се каже какъв бюджетен ресурс е необходим, така, че декември месец", каза Калфин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com