18 общини получиха отличия за иновации и добро управление

5889
18 общини получиха отличия за иновации и добро управление

18 български общини получиха "Етикет за иновации и добро управление на местно ниво" днес в Пловдив, съобщава topnovini.bg. Това стана на специална церемония в рамките на Годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа, която продължава втори ден в Града под тепетата.

Отличените общини са Банско, Бяла Слатина, Враца, Вълчидол, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Добрич, Долна баня, Кнежа, Ловеч, Павликени, Петрич, Поморие, Свищов, Столична, Троян и Търговище. Представителите на "отличниците" получиха наградите си от вицепремиера по европейските фондове и икономическата политикаи Томислав Дончев.

Глад за работници в индустрията в Пловдивско

Работници за индустрията в Пловдив и областта не стигат, възможно е в най-скоро време да се пристъпи към "внос" на работна ръка от друг...

България е първата държава - членка на Съвета на Европа (СЕ), която през 2010 г. получи право (акредитация) да присъжда на свои общини "Етикет за иновации и добро управление на местно ниво". Той представлява кристален дванадесетостен, върху чиито стени са гравирани на български език 12-те принципа за добро демократично управление от Стратегията за иновации и добро управление на СЕ.

С Етикета се удостоверява, че управлението в дадена община отговаря на определени изисквания за качество на предоставяните административни услуги. Наградата е морална и е символ на престиж и стимул за общините да подобряват своето управление в услуга на гражданското общество.

"Близо 60 процента от парите, които се усвояват от европейските фондове, са на разположение на местните власти и всичко, което се постига, се дължи на техните усилия", каза в приветственото си слово вицепремиерът Дончев. Той припомни колко е важен принципът на партньорство, добрата координация и съгласуваните действия между централната и местната власт.

"След болки, грешки, усилия, много научени уроци, днес сме в състояние да се поздравим с резултата от изхарчените пари. Да харчиш пари законосъобразно, е добре, но истината е, че то има смисъл само когато парите са похарчени, за да става животът на хората по-добър с всеки изминал ден", заключи вицепремиерът.

Петте сектора в България с най-голям потенциал за развитие на иновации

Едва ли има човек, който да не е наясно, че в момента България продължава да гони цели, които развитите държави са гонили и постигали п...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com