2 млн. лв. за нови униформи и кубинки на граничните полицаи

8506
2 млн. лв. за нови униформи и кубинки на граничните полицаи
Снимка: БГНЕС

Около 5 милиона лева ще бъдат дадени за екипировка на граничните полицаи. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на днешния парламентарен контрол. Тя отговори на въпрос на депутата от БСП Иван Иванов, който попита за битовите условия при изпълнението на служебните задължения по охраната на границата.

Бъчварова обясни, че условията са тежки, но осигуряването на отопление и дрехи са от първостепенно значение. „В момента се изграждат пътища и се подобряват условията“, изясни министърът.

Полицията спешно търси дърва за огрев за полицаите по границата

Главна дирекция “Гранична полиция” търси спешно доставчици на дърва за огрев, с които да се покрият нуждите на охраняващите...

Тя уточни, че през 2015 г. са били поискани близо 5 милиона лева за допълнителна екипировка на полицаите в страната. „От тях 2 млн. лева отидоха за нуждите на граничарите“, обясни Бъчварова. По думите ѝ тази година ще бъдат отпуснати 5 млн. лева само за нуждите на "Гранична полиция".

Министърът посочи още, че за всички гранични полицейски управления са снабдени с палатки и фургони. „Осигурен е сигурен и изправен транспорт“, добави тя, като уточни, че са обявени 2 обществени поръчки за ремонт на автомобилите, с които граничарите се придвижват.

В репликата си депутатът от БСП обясни, че с изявлението си министърът е потвърдил за тежките условия по границата. „Надявам се министър-председателя да не спре и тези обществени поръчки и хората да останат без дрехи и транспорт“, къде на шега, къде сериозно каза Иванов. По думите му граничарите могат да ходят и по джапанки, но това не било нормално. „Не можем да очакваме тези хора да вършат адекватна работа в тези условия“, категоричен беше депутатът.

Бъчварова категорично отрече това твърдение, като според нея служителите си вършат работата абсолютно адекватно. „Условията им създават трудности, но те не са непреодолими“, добави министърът.

New York Times: Бежанците не минават през България заради жестокостта на граничарите

Много мигранти, които са се опитвали да влязат от Турция в България, често влачейки се през полята вир-вода след преминаването на близк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com