24 май вместо 3 март - трябва ли да бъде сменен националният ни празник?

4360
24 май вместо 3 март - трябва ли да бъде сменен националният ни празник?
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Българското общество страда от тежко противопоставяне повече от 100-150 години. И това води до уронване на националното достойнство. Дори на самочувствието на обикновения гражданин. 24 май като че ли е най-безспорната дата за всеки един от нас. Това е датата, която ни обединява. Това мнение изрази журналистът Любчо Нешков в ефира на Нова телевизия по повод дискусиите дали Националния празник на България трябва да бъде сменен от 3 март на 24 май.

ОЩЕ: ГЕРБ с първи коментар за 24 май - припомниха, че са го предложили още миналата година

Никола Минчев не изключва да има референдум за 24 май

Заместник-председателят на 49-то Народно събрание и депутат от коалицията ПП-ДБ Никола Минчев не изключва да има референдум по темата з...

"На какво място ще бъде сложена в националния календар, е много важно от поведението на българските политици. Много искам този път наистина те да проявят държавническо поведение, за което говорят и ни учат всеки ден, но го нарушават от сутрин до вечер. Защото ако има нещо, което е безспорно за българското общество, това е една от тези дати. По отношение на 3 март, тя не е свързана изцяло с държавността. Защото ние не получаваме държавност, не получаваме дори свобода. Независимостта е много по-късно, а свободата не е за всички българи", смята той.

"Този въпрос тепърва ще ни разделя или обединява. Аз се придържам към консервативно отношение. Веднага казвам, че не съм "Възраждане" или БСП. Напротив, отнасям се твърде скептично към твърденията на "Възраждане", че американците победили руснаците, че едните били зда 24 май, а другите за 3 март. Което абсолютно не е вярно, тъй като американците са по-ангажирани с 3 март, отколкото с 24 май. 24 май е нещо много далече от тях. Аз съм за 3 март. 24 май дава друга конотация и друг акцент на празника. Дава общославянски акцент, което също е проруски, ако трябва да сме точни", каза историкът проф. Христо Матанов.

"Всеки национален празник предизвиква въпроси. Ролята на политическата класа е да обедини българите. Може много възражения да се кажат спрямо 3 март - че е рожден ден на императора, че това е предварителен договор, който остава на Русия място за лавиране. Някои смятат, че Берлинския конгрес е дал началото на българската свобода. Но същите възражения могат да се направят и спрямо 24 май. Празникът е общославянски. Ще има вероятно възражение от Словакия, където е седалището на Методий, ще има възражения от Хърватия, от Македония. Това няма особено значение. Повечето национални празници по света са свързани с началото на държавното съществуване. За масовото съзнание на българите такъв празник е 3 март. Той е бил празник и по време на периода, когато България е в противен лагер с Русия. Русия не бомбардира ли българското крайбрежие със своя флот? Българите не дават ли 40 жертви в началото на Първата световна война? Втората световна война, когато България е съюзник на Третия райх остава пак 3 март. Той има тази възможност да обединява българите, зависи как им се представя. Не можем всеки път да сменяме националния празник в зависимост от политическата конюнктура", смята професорът.

ОЩЕ: На Трифонов не му омръзват референдумите - този път поиска допитване за 3 март/24 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Коментар №2 на седмицата: Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Коментар №1 на седмицата: Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

"Влязох им остро с бутонките": Гвоздейков обещава скоро кошмарите с БДЖ да са само лош спомен

"Независимият" служебен кабинет върна фирмите на ГЕРБ в пътното строителство (СНИМКИ)

Кой има имен ден днес, 11 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com