44% от хората живеят в държави, където медиите не са свободни

18258
44% от хората живеят в държави, където медиите не са свободни
Снимка: Thinkstock

Само един от всеки шестима души, или 14% от общото население на света, живее на място, където медиите са определени като свободни. Много по-голям дял - 44 на сто - живеят там, където медиите не са свободни. 42 на сто пък живеят на места, където медиите могат да се нарекат частично свободни.

Това са данните на доклад на медийна организация „Фрийдъм хаус" в доклад, публикуван на 1 май. Според него глобалната свобода на печата е спаднала до най-ниското си равнище за последните 10 години.

ЦИК и СЕМ подписаха споразумение за обективно отразяване на предизборната кампания

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съветът за електронни медии (СЕМ) подписаха споразумение за прозрачно и обективно отразяване на...

10-те страни с най-нисък рейтинг на свобода на печата са Бахрейн, Сирия, Куба, Екваториална Гвинея, Иран, Еритрея, Беларус, Туркменистан, Узбекистан и Северна Корея. На върха на класацията пък са Холандия, Норвегия, Швеция, Белгия, Финландия, Дания, Исландия, Люксембург, Швейцария и Андора.

Положението с медийната свобода в САЩ се е влошило главно заради опитите на правителството да препятства отразяването на проблеми, свързани с националната сигурност, отбелязват авторите на доклада.

„Наблюдаваме спад в медийната свобода на глобално равнище, предопределен от усилията на правителствата да контролират словото и да наказват тези, които го разнасят. Във всеки район на света миналата година видяхме правителства и частни „изпълнители" да нападат репортери, блокирайки физическия им достъп до достойни за отразяване събития, цензурирайки съдържанието и нареждайки политически мотивирани уволнения на журналисти", отбеляза Карин Карлекар, шеф на проекта, по който бе изработен доклада.

Тя съобщи, че властите в Русия и Китай са отказали да подновят или са заплашили да не дадат визи на известни чуждестранни кореспонденти, а правителството на Египет е отишло още по-далече, като е задържало редица хора от екипа на телевизия „Ал Джазира" по обвинения в подкрепа на тероризма, добави тя, изтъквайки някои от най-фрапантните случаи, описани в доклада.

Гарелов е все така загрижен за медийната ни свобода

Малко съм изненадан от поведението на Бойко Борисов и моят приятел Георги Лозанов. Това заяви журналистът Иван Гарелов в коментар относ...

Авторите отбелязват и някои позитивни промени, най-вече в африканските страни южно от Сахара, но като цяло доминиращата тенденция във всеки район на света е негативна. Освен тежките медийни репресии в Египет, Либия и Йордания, сериозно влошаване се наблюдава в Турция, Украйна и редица страни от Източна Африка и дори в сравнително свободното медийно пространство в САЩ.

От оценените 197 страни и територии през 2013 г., 63 от тях (32%) са определени като свободни, 68 - като частично свободни, и 66 като несвободни.

Като причини за покушенията срещу свободата на печата се посочват явните опити на правителствата на контролират новините чрез натиск върху журналистите, отразяващи чувствителни теми и събития, чрез ограничаване на дейността на чуждестранните кореспонденти и чрез затягането на ограниченията върху новинарските сайтове в интернет и социалните медии. Някои медийни собственици издават също така указания какво и как да се отразява или уволняват най-непокорните журналисти, констатира докладът.

 

Свободата да не бъдеш "медия" на празника

Великденските празници, а и които и да са празници, са истински бич за медиите. Тогава, съвсем нормално, болшинството хора искат да си ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com