60% от българите недоволни от стандарта си на живот, 70% нямат спестени пари

3240
60% от българите недоволни от стандарта си на живот, 70% нямат спестени пари
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 60% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот към момента. Въпреки това, отново близо 60% от българите са щастливи.

54% не очакват стандартът им да се промени в следващата една година. Позитивна нагласа за промяна декларират 21% от българите, а само 16% смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши. Откроява се ясна зависимост по възраст, като по-младите възрастови групи (18-39 г.) са далеч по-оптимистично настроени в посока положителна промяна на жизнения си стандарт за разлика от тези над 60 години, сред които две трети не очакват никаква промяна.

1/3 от IT специалистите у нас биха сменили работата си

Над 1/3 от софтуерните разработчици възнамеряват да сменят работата си до една година, а други 26.7% биха приели по-добро предложение. ...

70% от населението пък заявява, че няма спестени пари.

Това сочат резултатите от проучване на Изследователски център „Тренд“.

Проучването отчита усещане за сигурност сред българите за собственото им работно място и това на близките. Само 8% очакват някой от работещите членове на домакинството им да бъде съкратен, а 9% смятат, че е вероятно да останат без работа в следващите 12 месеца. Необходимо е да направим уточнението, че 37% от анкетираните не извършват трудова дейност – най-голяма част от тези хора са в пенсионна възраст.

98% от българите могат да купуват редовно хляб, докато 60% редовно могат да си позволяват покупка на месо. Местните продукти са най-недостъпни за хората над 60 години, както и тези, които са безработни.

Представят проучване за склонността на българина към споделеното пътуване

Пресконференция по повод Европейската седмица на мобилността ще се проведе на 12 септември (вторник) от 14:00 ч в сградата на Министерс...

На декларативно ниво всеки пети българин (20%) твърди, че има спестени пари. 70% от населението обаче няма никакви заделени пари.

Половината от българите ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв. Желаната заплата е по-скоро адекватна, като се имат предвид реалностите на пазара на труда. За една четвърт от живеещите в столицата, желаният месечен доход е над 2500 лв.

Близо 60% от българите са щастливи. Отчита се силна зависимост между щастието и възрастта. Най-младите декларират, че са най-щастливи, но с напредването на възрастта процентът на щастливите постепенно намалява. Тези с по-високи доходи и по-високо образование в най-големи дялове посочват, че са щастливи.

Над 1/3 от всички българи не биха се обърнали към полицията, а към свои близки, когато имат проблем свързан с личната си сигурност, а 58% имат доверие на полицията при решаването на подобен тип проблеми.

Българинът все по-малко помага на непознати, дарителството намалява в целия свят

България е на 127-мо място в света по даряване, отчита Световният дарителски индекс на КАФ 2017 (CAF World Giving Index 2017) – а...

Проучването е реализирано от изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1005 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 3 и 12 ноември 2017 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com