8409 нарушения при строителството на нови сгради през последните 9 години

405
8409 нарушения при строителството на нови сгради през последните 9 години
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Строителният бум у нас през последните години е съпътстван от множество нарушения. Това става ясно от писмен отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

От членството на България в ЕС през 2007 г. до 1 май 2016 г. са установени 8409 нарушения на Закона за устройство на територията. Наложените санкции за изминалите девет години възлизат на близо 21 млн. лв.

Нарушителите на нормативната уредба се оказват проектанти, консултанти, технически ръководители на обекти, лица, които упражняват строителен надзор, както и главни архитекти и кметове. От 1 януари 2007 г. до месец май на настоящата година са издадени общо 2478 отказа за назначаване на държавни приемателни комисии и общо 64 отказа за издаване на разрешения за ползване на строежи с нарушения, предаде БГНЕС.

Поводът за депутатското питане е политиката на компетентните институции за осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания. А от отговора на министъра на регионалното развитие става ясно, че държавната и местната власти често си прехвърлят отговорността за невъзможността градската среда, а и част от новостроящите се сгради, да не бъдат достъпни за хора със затруднения при придвижване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com