90-годишна, задържана до лобното място на Гоце Делчев: Превърнаха ни в престъпници

2725
90-годишна, задържана до лобното място на Гоце Делчев: Превърнаха ни в престъпници
Снимка: Getty Images / Guliver

Хората, задържани в Гърция, след като се опитаха да посетят лобното място на Гоце Делчев край град Серес разказват за случая. Оказва се, че задържаната група са туристи, а сред тях има и 90-годишна жена. Гръцките полицаи са завели в ареста група туристи от Гоце Делчев, които са пътували организирано с бус. По разказите им са били спрени от цивилна кола, личните им документи били събрани, а след това под конвой всички били отведени на 20 километра в град Серес. Там нашите сънародници прекарали часове, без да получат обяснение какво е наложило тяхното отвеждане в полицейския участък.

От Външното ни министерство обясниха пред NOVA, че гръцките правоохранителни органи не са посочили конкретни причини за предприетите от тях действия. А Генералното ни консулство е изискало информация на какво основание са предприети действията за възпрепятстване на българските граждани от страна на властите в Гърция.

Радев: Ако следва заветите на Гоце Делчев, РСМ трябва да впише българите в Конституцията си

Ако днешна РС Македония претендира, че следва заветите на Гоце Делчев, защо не намира силите да впише в Конституцията неговите сънародн...

На 4-ти май сутринта група от 18 човека от Гоце Делчев, потегля към Гърция, за да посети лобното място на революционера. Близо до село Баница, бусът им е спрян. „Изненада ни, че на отбивката от главния път, където се слиза за село Баница, имаше цивилни коли. Спират ни, съответно се легитимират и казаха „Не може да слезете надолу”, разказва Богдан Ципуров. „Нас ни спряха на асфалтовия път и от там ни закараха на 20 км. Без документи, под конвой - в полицията", твърди Иван Калайджиев. "Нямаше някакъв вид разпит. Мен ме питаха как се казва майка ми”, посочва Ципуров.

В гръцкия полицейски участък се озовава и 90-годишната Павлина Събкова. „Много неприлично, много тъжно и много жалко. Превърнаха ни в някакви престъпници. А ние горките имаме ли вид на престъпници? Нося букет от хризантеми”, заяви 90-годишната Павлина Събкова.

Част от хората са успели да се свържат с консулската ни служба в Солун. Прекарали часове в районното, а отговор защо са задържани не получили. „Много унизително. Аз им казах на излизане „Какви комшии сте?”. И когато казах „Не може да сме в ЕС комшии и да се държите така с нас”, единият полицай ми каза ”Хайде, хайде. По-бързо навън”, споделя Смилянов. 

„Повечето беше стресът от страна на групата. В последствие изтече някаква информация, не знам от къде дойде, че това е било обявено за военна зона”, допълва Ципуров. По думите му никой не дал обяснение защо са задържани. „Накрая казаха - рутинна проверка”, посочва Ципуров. Не получили и официален документ, че са били в полицията. Външното ни министерство все още няма официална информация от гръцките власти. „Ние не искаме нищо. Ние искаме да се извинят. Да кажат, че са сбъркали”, категорична е Павлина Събкова.

Росен Желязков: Гоце ни завеща любов към Родината, към завета да сме единни

"Днес не просто отбелязваме заветната дата от гибелта на Гоце Делчев. Днес е ден да си спомним, да помним героя, но да помним и неговот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com