Абсурд в "бонус-малус" - изрядни шофьори ще бъдат товарени с по-висока "Гражданска отговорност"

16811
Абсурд в "бонус-малус" - изрядни шофьори ще бъдат товарени с по-висока "Гражданска отговорност"
Снимка: МВР - Шумен

25% по-евтини полици "Гражданска отговорност" за примерните шофьори и до 400% по-скъпи за перманентните нарушители на пътя - това предвижда наредба за коригиране на базовите тарифи за "Гражданска отговорност", която Комисията за финансов надзор (КФН) обяви за обществено обсъждане, пише в. "24 часа".

Този принцип, известен като системата "бонус-малус" обаче ще заработи реално една година след приемането ѝ. Тя разделя всички шофьори и автомобили в 20 класа - включително шофьори, които нямат регистрирано в България МПС. Базовият клас е 8-и и за него ще важи цената на полицата, обявена от съответния застраховател. Такъв клас получават автоматично всички шофьори, всички собственици на коли и всички автомобили.

Шибаните мъртви и "Гражданска отговорност"

За какво служи парламентът? За да представлява народа в законодателната власт? За да контролира министрите? За да обсъжда важни проблем...

Възниква обаче въпросът как така и автомобил ще бъде включван и какво се случва, ако някой купи "автомобил-джигит". Освен това - какво става и в случаи със служебен автомобил, когато колата се шофира от повече от един човек? Съгласно текстовете в наредбата, няма да има регистрация по "бонус-малус" на МПС, които са собственост на държавата и общините. Какво става и ако шофьор-джигит регистрира колата на името на роднина, който не шофира - например на баба си или дядо си? Отговорът на последния въпрос - малус ще има и за собственици на коли, независимо дали са шофьори или не.

По думите на зам.-председателя на КФН Владимир Савов пред Нова телевизия, който отговаря за сектор "Застраховане", ако изряден шофьор купи автомобил с лошо досие, поема тежестта на автомобила. Според Савов трябвало шофьорите да внимават каква кола си купуват, както и че можело автомобилът да е с лошо досие, защото е в лошо състояние, бил е неизправен и затова е имало нарушение с него. Или с примери - ако си купиш кола, която е 20-ти клас т.е. 400% по-скъпа от базовата "Гражданска отговорност" и караш една година изрядно, "бонусът" ще е, че застраховката ще ти е "само" 370% по-скъпа. За да станеш напълно изряден, с най-евтината "Гражданска застраховка", ще трябва да минат 20 години в изрядно шофиране! Не трябва да се купуват такива коли, подчерта зам.-председателят на КФН, който поясни, че и продалият шофьор щял да си остане с "лошия малус". Справка какъв е автомобилът щяло да може да се прави на сайта на Гаранционния фонд на застрахователите.

На директен въпрос кой има интерес от такова нещо - да бъдат товарени съвестни шофьори, Савов не отговори.

Оказа се и, че относно случаите на коли, карани от повече от един шофьор, се гледало първо лошото, а не изрядното - например служебни автомобили.

Схемата

Застраховател: 1000 лв. за "Гражданска отговорност" не са плашило

"1000 лв. за застраховка "Гражданска отговорност" не са плашило. Това е и ролята ни – да предупредим политиците и потребителите з...

Бонус класовете, които ще носят поевтиняване, са от 1 до 7. Максималното намаление от цената на полицата за безрисково шофиране ще стига до 25% от базовата цена.

Малус класовете т.е. тези за правещите повече нарушения на пътя, са общо 12 - от 9 до 20. По тях ще се определя цената на застраховката за водачи, които шофират рисково и имат един или повече инциденти. Увеличението на цената за тях ще стигне до 400%, или 5 пъти спрямо базовата цена.

Ако за 1 година от въвеждането на системата, т.е. от 2020 г., водач или собственик няма нарушения, преминава в следващ клас и започва да получава поощрения през цената. След достигане на максималния клас бонус точките не се натрупват.

Регистрирането на всеки отделен инцидент се оценява по специална таблица и води до начисляване на съответен брой наказателни точки. Нарушенията, които носят малус точки, са класифицирани в 7 категории, в зависимост от тежестта им. Най-леките са в първа категория и носят 1 наказателна точка. Такова нарушение е превишаването на скоростта с 10 км/ч в населено място, както и да караш с от 10 до 30 км./ч по-бързо от разрешеното извън населено място. Превишаване на скорост с 31-50 км извън населено място води до 2 наказателни точки. Който шофира със скорост над разрешената или причини имуществени вреди до 300 лв., получава 3 наказателни точки. Неразрешено изпреварване, както и превишаване на скорост с над 50 км в час трупат 3 или 4 точки в зависимост от това дали са в населено място или извън него. Цели 7 стават наказателните точки при управление на автомобил след употреба на алкохол, отнемане на предимство, опасни маневри, неспазване на дистанция, както и хулиганско поведение при шофиране. 10 наказателни точки ще носи умишлено причиняване на значителни имуществени вреди, телесни повреди, както и наличие на алкохол в кръвта от над 1,2 промила. Всички тези нарушения трябва да са установени с влязъл в сила акт или наказателно постановление.

Информацията за нарушенията застрахователят ще взема от системата на КАТ.

Бойко Борисов спря законови промени за "Гражданска отговорност"

Премиерът Бойко Борисов даде директно нареждане на парламентарната група на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застрахов...

Поевтиняването или поскъпването на полицата зависи от наказателните точки. При 1 коефициентът, с който се поевтинява полицата, е 75%, при 2 - 76%, при 3 - 77%, при 4 - 78%, при 5 - 79%, при 6 - 80%, при 7 - 90%. До 8 наказателни точки дават 100%, или нормалния размер на цената на полицата. След тях обаче започва оскъпяване, което е по-стръмно - от 9-и до 20-и клас, както следва: 110%, 120%, 130%, 140%, 150%,160%, 190%, 220%, 250%, 280%, 310%, 340%, 370% и 400% .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com