Адвокат Анели Чобанова: Трябва да има наказани за случая с униженото в Пловдив момче

1736
Адвокат Анели Чобанова: Трябва да има наказани за случая с униженото в Пловдив момче
Снимка: БГНЕС

За скандалния случай, който предизвика вълна от реакции, категорично трябва да има наказани, смятат юристи. По Наказателния кодекс, може да се търси отговорност и за публично унижение на честта и достойнството. Това заяви пред Нова телевизия адвокат Анели Чобанова. А според психолози, освен наказание за т. нар. инфлуенсъри, е необходима и обществена реакция, каквато по време на цялото живо излъчване в интернет не е имало.

Момчето, към което се отнасят като с куче, е било принудено и заплашвано да участва в скандалния клип, твърди Милен Стаматов, който разпространи видеото. Малтретираното момче е работило в заведение за бързо хранене. Именно негов колега там се оказва близък на Чеченеца и Тошо Куката. 

Прокуратурата иска постоянен арест за Куката, Чеченеца и Емили Тротинетката

Прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, че Куката, Чеченеца и Емили Тротинетката в съучастие са извършили непристойни действи...

„Знаейки, че момчето има някакъв проблем, доколкото разбрах, той е предложил на въпросните да го вземат със себе си. Имало е предварителен сценарий какво ще правят, като е бил заплашен, това разбрах от майката”, разказва Милен Стаматов.

От живото излъчване, на което попада в интернет, той видял, че реакция на хората в МОЛ-а не е имало. Включително и от страна на охраната. „Те са минали по доста етажи. През целия мол. Имаше хора, които се спираха, снимаха, смееха се, подминаваха. Дори да се касае за игра, ако въобще може така да се конкретизира, това ли е мястото? Подобни действия да се извършат, при положение, че има охранителни камери?”, попита Стаматов.

Психолози посочват, че липсата на реакция за пореден път осветлява апатията и нежеланието на хората да се намесят, смятайки, че „всеки трябва сам да се оправя”. „Има много други неща. Мога да извикам някого на помощ, да сигнализирам. Всеки един е част от тази активност, която може да предотврати негативните неща около нас”, категорична е Маргарита Бакрачева, психолог.

Според бившия член на Комисията за защита от дискриминация Анели Чобанова самосезирането на полиция и прокуратура, не е достатъчно. „Аз мисля, че хулиганството в случая е най-малкото, което е извършено. В Наказателния кодекс има още два члена, по които може да се търси отговорност. При всички положения, щом е със СОП, той е лице в уязвимо положение, т.е. се ползва от цялата защита на държавата”, посочва Чобанова.

КЗД се самосезира заради клипа с вързаното момче

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се самосезира по публикации в медиите на 5 април, свързани с излъчен видеоклип, заснет на пу...

„Една от причините жертвите да не реагират и да не търсят помощ е и липсата на доверие. Не знаят към кого да се обърнат, за да не станат по-зле нещата. Това в допълнение към страха и срама”, подчертава психологът Бакрачева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...