Алармите на СОД ще бъдат продавани на собствениците на охранявани обекти

12289
Алармите на СОД ще бъдат продавани на собствениците на охранявани обекти
Снимка: БГНЕС

Собствениците на обекти, пазени до 31 декември от закритите полицейски служби "Сигнално-охранителна дейност" (СОД), ще могат да купят монтираните вътре аларми, собственост на МВР.

Разрешението да придобият техниката вероятно ще важи и за частните охранителни фирми, които приемат обекта по договор. Това предвижда заповед, която се очаква да бъде подписана днес от вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев, научи "Труд" от източници във ведомството.

Вестта за очакваната регламентация бе посрещната с облекчение от шефовете на частни фирми в охранителния бранш. Те обясниха, че заповедта на Йовчев е закъсняла, но правилна и разумна, тъй като е имало опасност от 1 януари догодина хиляди обекти, от които си тръгва полицията, да останат на произвола на крадците.

Полицейският СОД пази около 50 000 жилища, офиси, складове и сгради на държавни и общински институции в страната. Смята се, че повече от половината клиенти са предплатили до края на годината, а МВР вече им е изпратило предизвестие, че прекратява договорите от първия ден на 2014 г.

Собствениците на обекти вече би трябвало да са потърсили за договор някоя от частните фирми, които предлагат услугата СОД. Но монтираните вътре датчици, кабели, контролни панели, трансмитери, сигнални сирени и т.н. се водят собственост на МВР и частните дружества нямат право да ги използват. Могат да ги демонтират и сложат нови, но целият процес ще отнеме месеци, през които обектът остава неохраняем. С новата заповед на Йовчев те само трябва да настроят предавателите на своите честоти и да включат новите сгради към маршрутите на патрулите си.

Първоначално становището на финансовото министерство било, че охранителната техника на МВР трябва да се демонтира, складира и продаде на търг. Това обаче би означавало - да се похаби, тъй като никоя охранителна фирма не слага СОД втора употреба, а и отделните части трудно могат да се рециклират. Частниците обяснили, че за тях техниката има стойност само ако е монтирана в сградата.

Преди дни експерти от финансовото ведомство разрешили продажбата, като се позовали на текст от закона, даващ право на вътрешния министър да се разпорежда със специалната техника. Така е станало възможно и да се появи заповедта на Йовчев.

Освен че сградите, пазени досега от полицейския СОД, ще останат охранявани, тя има и финансови измерения - от продажбите МВР остава да получи 10-15 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com