Amnesty International пак ни захапа за отношението ни към бежанците и ромите

35096
Amnesty International пак ни захапа за отношението ни към бежанците и ромите
Снимка: Getty Images/Guliver

Amnesty International отправи критики към България в годишния си доклад. Според правозащитната организация в страната ни има проблеми в политиката към бежанците, ксенофобията и съдебната система. На световно ниво Amnesty International предупреждава за все по-мащабно подкопаване на човешките права.

Неправителствената организация съобщава, че въпреки усилията на българските власти да отклонят бежанския поток към граничните пунктове, търсещите международна закрила и опитали да влязат в България по редовен път са били връщани обратно. В доклада се описват като "обезпокоителни" условията, при които живеят кандидатите за убежище, по-специално храната, подслона и достъпа да медицински грижи и лекарства, съобщи БНТ.

Amnesty International амнистира проституцията

След международния конгрес в Дъблин, който се проведе от 7 до 11 август и две години напрегнати спорове, Amnesty International гласува ...

Amnesty International критикува също отношението на властите към ромите и тяхното принудително изселване, както и третирането на актове на расизъм, ксенофобия и етническа нетърпимост като дребно хулиганство. В тази връзка в доклада се припомня, че редица национални и международни организации разкритикуваха съдебната система за непълнолетни закононарушители като неадекватна и призовават тя да бъде изцяло реформирана.

В световен мащаб се наблюдава тенденция към подкопаване на човешките права в резултат на това, че правителствата преднамерено атакуват, не финансират в достатъчна степен или пренебрегват институциите, създадени да защитават правата ни. Това предупреждава Amnesty International в заключителните думи на доклада, като допълва че правата на човека се нарушават по цял свят.

Прокудените от дома си хора миналата година са били над 60 милиона души, много от тях - от години. Най-малко 30 държави са принудили незаконно бежанци да се връщат в родината си, където биха били застрашени. Въоръжени групировки са извършвали посегателства върху човешките права в поне 36 страни. Военни престъпления са извършени в най-малко 19 страни, а най-малко в 122 държави се е стигало до мъчения или друго малтретиране на хора.

Все пак Amnesty International отбелязва и постиженията в областта на човешките права през годината - през 2015-та Мадагаскар, Фиджи и Суринам са премахнали смъртната присъда, а през настоящата се очаква това да направи и Монголия. Много страни са подели национални кампании за премахване на детските бракове или са приели закони за признаване на еднополовите връзки.

Над 4000 бежанци чакат да влязат от Гърция в Македония

Тази сутрин има над 4000 бежанци в гръцкото село Идомени, недалеч от македонската граница. Те чакат разрешение да преминат на македонск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com