Арт инсталация в метрото представя устойчивото домакинство

910
Арт инсталация в метрото представя устойчивото домакинство
Снимка: Actualno.com

С артистичната творба Bosch Домакински уреди България провокира вниманието на обществото за отговорно използване на ресурсите у дома

От 31 май до 11 юни т.г. столичани и гостите на София ще бъдат провокирани чрез специална арт инсталация, да преживеят посланието за устойчив начин на живот у дома и с грижа за природата. Творбата е разположена на метростанция „Сердика“ 2 и предполага взаимодействие със зрителя. В основата й е планетата Земя, която поставя акцент върху опазването на околната среда чрез разумното използване на ресурси и отговорността на хората към природата. Арт инсталацията се експонира от Bosch Домакински уреди България в навечерието на Световния ден на околната среда, който се отбелязва на 5 юни. Творческата концепция представлява двустранна конструкция, символизираща дома, която ангажира зрителя с посланието на бранда „Живей устойчиво #LikeABosch!“.

„През последните години терминът „устойчивост“ навлезе изключително бързо и се употребява много широко в различни сфери, защото все повече се налагат еко културата и зелените решения. Всичко това дава възможности не само да опазваме околната среда, но и да живеем, без да се лишаваме от удобства, като същевременно не харчим повече за ресурси“, казва изпълнителният директор на Bosch Домакински уреди България инж. Ивайло Рашев. Според него всеки трябва да живее с отношение за това, което потребява. Един от основните проблеми в световен мащаб е изхвърлянето на близо една трета от произведената храна или над 1,3 млрд. тона годишно, с които могат да се изхранят повече от 800 млн. гладуващи.

Друг тревожен факт са климатичните промени, влияние на които оказва въглеродният отпечатък. Според данните 73% от потребяваната енергия идва от изкопаеми източници, което води до глобални екологични изменения. Това означава прекомерна експлоатация на ресурси, които един ден може да се изчерпят и от друга страна отделят голямо количество парникови газове в атмосферата.

Във фокуса на устойчивия начин на живот е разумното потребление на най-ценния ресурс – водата, до която нямат достъп повече от 2 млрд. души на планетата. Все повече се откроява и проблемът с електрическите и електронните отпадъци, като през 2020 г. в Европейския съюз от тях са събрани 10,3 кг. на човек.

„Като водещ производител в света, ние поехме нашата отговорност в няколко направления. Вече три години развитието и производството ни са неутрални по отношение на въглерода и осигуряваме 83% от потреблението си със зелена енергия. И разбира се, даваме зелени решения на клиентите ни чрез електроуредите в домакинството. Те им позволяват да пестят ресурси – ток, вода и препарати, но без да се ограничават. С уредите ни от най-високия енергийно – ефективен клас А, се пести енергия, без потребителите да се ограничават, а с новите перални машини се използва до 38% по-малко препарат и до 50% по-малко вода при всеки цикъл. Някои наши уреди вече са изработени от близо 64% рециклирана пластмаса и в 100% рециклируема опаковка. Всичко това показва, че подходящият домакински уред може да помогне да живееш устойчиво“ , коментира инж. Рашев. Според него всяка стъпка в утвърждаване на устойчивостта като култура, начин на поведение и мислене си струва повече от всякога, защото времето за иновации и пестенето на ресурси е днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com