Атака или основателни въпроси - колко струва главният прокурор да живее в резиденция "Бояна"?

14154
Атака или основателни въпроси - колко струва главният прокурор да живее в резиденция "Бояна"?
Снимка: БГНЕС

"Аз живея в държавен имот по препоръка на всички български служби за сигурност. Казвам – всички български служби за сигурност, включително и НСО, като семейството ми плаща наем на пазарни цени и мисля, че това е достатъчно. Под този храст няма да излезе заек". Това каза главният прокурор Иван Гешев, след като т.нар. Отровно трио повдигна въпроса за това къде всъщност живее Гешев и дали не е в резиденция "Бояна".

Отговорът на Гешев не задоволи триото, като един от членовете му – адвокат Николай Хаджигенов, зададе няколко въпроса по темата, единият от които беше следният: "Питаме още как се получава пазарна цена за наем, при положение, че там няма конкуренция". А друг от триото – Арман Бабикян, добави следното: "Искам да припомня скандала с пребиваването на господин Симеон Дянков в резиденция "Бояна". След като това не е търговско дружество и не може да извършва такава дейност, любопитно е колко плаща господин главният прокурор и семейството му като наем".

ЕП привиква Борисов и Гешев да обяснят за корупцията

На 28 август при затворени врати в Европарламента ще се проведе заседание, посветено на тревожната обстановка в България и достигащите ...

Официално потвърждение, че главният прокурор живее точно в резиденция "Бояна", няма. Но декларацията му като заемащ висш публичен пост пред Антикорупционната комисия хвърля известна светлина дали ако не беше главен прокурор, би могъл да живее под наем в резиденцията. Според декларацията, Гешев все още има повече задължения, отколкото приходи. Например, той е теглил ипотечен кредит на стойност 63 000 евро, има и кредитна карта с лимит 8000 лева. От друга страна, на негово име за 2019 година има две банкови сметки – от 12 717 лева и 1613 лева.

Каква всъщност е месечната заплата на Иван Гешев? Формирането ѝ, както и тази на председателите на върховните съдилища в България (Лозан Панов на ВКС и Георги Чолаков на ВАС) е достатъчно сложно. Възнаграждението на Гешев, на Панов и Чолаков е 90% от заплатата на председателя на Конституционния съд. Неговата заплата пък е средноаритметичната сума от сбора на заплатата на президента и председателя на парламента, като и двете възнаграждения зависят от основните заплати на депутатите, които пък зависят от това колко големи са три средномесечни държавни заплати за последния месец на предходното тримесечие. Сега тази на президента е около 8500 лв. месечно т.е. два пъти по-голяма от депутатската. Тази на председателя на парламента е с 55% по-голяма от основната заплата на депутатите т.е. би трябвало да е някъде около 6600 лв. Това означава, че тази на председателя на Конституционния съд следва да е около 7550 лв. в момента, което значи, че възнаграждението на главния прокурор е около 6795 лв.

Дали финансовите средства, с които Иван Гешев разполага предполагат да плати пазарна цена, за да живее в държавен имот, можем само да гадаем. По-точна сметка може да бъде направена само ако е сигурно къде точно живее главният прокурор - Actualno.com обаче не откри да има предложения за наем в резиденция "Бояна" в специализираните сайтове за имоти за София. Но цените за наем на имот в квартал "Бояна" определено не са по джоба на всеки, особено ако имотът е дори малко по-луксозен - от 2000 евро месечно нагоре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за силни ветрове в шест области на страната

Прогноза за времето - 10 май 2024 г. (петък)

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Пловдив е лидер по жилищни сгради, пуснати в експлоатация през първото тримесечие

Времето утре - 10 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com