"Атака": Сръбски митничари се гавриха с българи от Босилеград

7757
"Атака": Сръбски митничари се гавриха с българи от Босилеград

Сръбски митничари са отказали да допуснат български автобус на сръбска територия, който да вземе хора от българското малцинство и да ги превози до българското Черноморие, където трябвало да почиват. Това съобщи по време на пресконференция в централата на „Атака” зам.-председателят на партията Павел Шопов.  В брифинга участваха и представители на Културно-информационния център на българското национално малцинство в Босилеград, предаде КРОСС.

Всяка година културно-информационният център на българското национално малцинство в Босилеград организира по две 10-дневни летни почивки в България. В едната са участвали 30 ученици от Босилеград, като почивката им е спонсорирана от българския парламент.

Радко Стоянович, представител на центъра, разказа как хората са били превозени до границата със сръбски микробуси, преминали са пеша граничната зона на ГКПП "Рибарци - Олтоманци" и на българска територия са се качили на ангажирания автобус.

Той посочи, че от сръбското транспортно министерство са отговорили на въпрос за случая, отправен от българското посолство, че автобуси от друга държава не могат да вземат пътници на територията на Сърбия, но не са се позовавали на конкретен закон.

Шофьорът на автобуса от дупнишката фирма на 22 юли отива да вземе първата група, но е спрян на ГКПП „Рибарци-Олтоманци". Сръбският митничар  му е обяснил, че не може да влезе в Сърбия с празен автобус и да се върне в България пълен с пътници.

Шофьорът връща автобуса на българска територия и информира за ситуацията културно-информационния център. Туристите са извозени до граничния пункт с микробуси, след което са свалени и преминават пеш, натоварени с целия си багаж до българска територия, където се качват на автобуса. Най-малкият пътник е 2-годишно дете, а най-възрастният - на 76 години.

Според Павел Шопов случаят е скандален. Това е варварство. Хората са били унижени от сръбските власти, които са ги накарали да преминат пеша, натоварени с багажа си граничния пункт, категоричен бе той.

По думите му вина за това има външният министър Николай Младенов.

Шопов припомни, че нееднократно от ПП "Атака" са му искали оставката, защото Младенов е един от най-лошо работещите министри в кабинета на Бойко Борисов.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com