Атанас Скатов: През септември подготвям експедиция до Дхаулагири

7489
Атанас Скатов: През септември подготвям експедиция до Дхаулагири

Алпинистът Атанас Скатов говори за следващите си цели, след като изкачи връх Гашербрум 2 (8035 м) в планината Каракорум на границата между Китай и Пакистан. Това е деветият осемхилядник за 41-годишния българин и трети за него през този сезон. На 15 май Скатов изкачи третия по височина връх на планетата Канчендзьонга (8586 м), а на 12 юли – Гашербрум 1 (8080 м).

Скатов разказа за трудния преход, тъй като до Гашербрум 1 и 2 е най-дългият трекинг – 110 км, за многобройните си премеждия и здравословни проблеми, за огромната умора, но и за радостта от изкачените върхове и постигнатите цели, предаде БГНЕС.

Атанас Скатов с девети осемхилядник в кариера си

Алпинистът Атанас Скатов покори деветия осемхилядник в кариера си. Българинът изкачи Гашербрум 2 само 6 дни, след като изкачи и съседни...

“Първо смятах да изкача Гашербрум 2. Направих изкачвания до лагер 1 и 2 и се върнах в базовия лагер за кратка почивка. Там разбрах, че една група от алпинисти тръгва да изкачва Гашербрум 1. Първо отказах да тръгна с тях, но после прецених, че това е много добра възможност. Направих преход от базовия лагер до лагер 2, заедно с групата стигнах до лагер 3 и потеглихме за атака на върха. Бяхме 14 човека – алпинисти и шерпи. По пътя двама от алпинистите се отказаха и на върха се качихме 12 човека. Нямаше опънат парапет от лагер 3 нагоре и сме се катерили, вързани на свръзка по трима-четирима човека. Този връх е доста стръмен и имаше обилно количество сняг във високата му част. Тъй като нямаше опънат парапет, в тъмното няколко пъти губихме посоката. Наложи се да спрем и да изчакаме два часа да изгрее слънцето, за да се ориентираме за правилната посока. Слизането бе доста трудно и опасно и се върнах в базовия лагер много уморен.

Но след кратка почивка се откри възможност да се изкача и на Гашербрум 2. Тъй като бях достигнал до лагер 2 и имах опъната палатка там, реших като преди да се кача от базовия лагер направо до лагер 2. Когато тръгнахме към върха, през цялото време духаше вятър, но малко преди върха небето се изчисти и горе ни посрещна много хубаво слънце. Откриха се невероятни гледки и направихме много хубави снимки.“

Така Скатов вече има изкачени 9 от 14-те осемхилядника и е все по-близо до целта си да стане първият българин, стъпил на всички най-високи върхове. Сега алпинистът има нова цел през есента– връх Дхаулагири . Освен Дхаулагири, осемхилядниците, които Атанас Скатов не е изкачвал, са К2, Шиша Пангма, Нанга Парбат и Броуд Пик..

Николай Чокаловски, управител на фирма Пайп системс, която е основен спонсор на алпиниста, заяви, че ще подкрепя Скатов и в следващите му експедиции, до изкачването и на 14-тия осемхилядник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com