Австрия е готова да помогне на България за повишаване на сигурността по границите

2330
Австрия е готова да помогне на България за повишаване на сигурността по границите
Снимка: Getty Images/Guliver

В рамките на еднодневното работно посещение във Виена, главният секретар на МВР  Георги Костов получи уверението на австрийския си колега за готовността на Австрия да подкрепи страната ни в усилията за повишаване на сигурността на границите, в това число и чрез командироване на служители.

Главният секретар проведе работна среща с австрийския си колега Конрад Коглер, генерален директор за обществената сигурност на Австрия, в рамките на еднодневното си посещение във Виена. По време на срещата бе дадена много висока оценка на двустранното полицейско сътрудничество, основано на взаимно доверие и редица практически резултати, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Георги Костов: Реализираната операция е най-доброто доказателство, че охраната на границата е на много високо ниво

Гранични полицаи от РДГП - Елхово разкриха контрабандна схема през турско-българската граница. Задържани са петима български и четирима...

Георги Костов и Конрад Коглер обсъдиха мерките, предприети от двете страни, за справяне с неблагоприятните последици от бежанската вълна към Европа. „Изправени сме пред нови предизвикателства, свързани с миграционния натиск и противодействието на тероризма. Единственият отговор е партньорството, сътрудничеството и обединените усилия на всички държави“, бе позицията на главния секретар на МВР.

Постигнато беше съгласие, че е необходим единен подход на европейските държави, стриктен контрол на външните граници и справяне с причините за нелегалната миграция, за предотвратяването и пренасочването на мигрантите след затварянето на т.нар. Западнобалкански маршрут.

По време на разговорите генералният директор за обществената сигурност на Австрия заяви, че „Австрия има готовност да подкрепи България в усилията й за повишаване на сигурността на границите, в това число и чрез командироване на служители“.

Допълнителна мярка за укрепване на доверието и още по-засилено трансгранично сътрудничество е провеждането в София през следващата седмица на конференция на полицейските директори на държавите, засегнати от балканския маршрут на миграцията.

Георги Костов поиска оставката на шефа на горската агенция

Служебният зам.-министър на земеделието и храните Георги Костов, чието назначение бе обявено официално днес, е поискал оставката на дир...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com