Австрия ни връща 18 бежанци

1804
Австрия ни връща 18 бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Австрия връща у нас 18 бежанци. Те са регистрирани като кандидати за международна закрила в България. Това стана ясно от позиция на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет. 

"Във връзка с тиражираното в медийното пространство твърдение за "мистериозен" чартър от Виена, превозващ афганистански и сирийски бежанци, правим следното уточнение: Заявеният трансфер от Австрия е за 18 лица, които са регистрирани като кандидати за международна закрила в България.

Още: Денков: Не сме длъжни да връщаме бежанци на наша територия

Става дума за договорен трансфер на мигранти по реда на Регламент Дъблин", съобщават от агенцията за бежанците. "Данните, че това е първият транш от договорени хиляди, само за първата година са неверни и целят да създадат напрежение в обществото за това, къде ще бъдат настанени бежанците, както и да се спекулира, че ще са на издръжка на българския данъкоплатец. Като държава-членка на Европейския съюз, Република България изпълнява стриктно задълженията, произтичащи от Регламента още от 2007 г., като през всичките тези години от заявените трансфери, реално осъществените са 20%", посочват от Държавната агенция за бежанците. 

Споразумението с Виена

Припомняме, че според прието споразумение България има по 3 дни, в които да отговори на искане от Австрия за връщане към наша територия на бежанци, особено афганистанци и сирийци. Тази бърза писта е включена в политическото споразумение, след което Виена одобри присъединяването на България и Румъния към Шенген с въздушните и морските граници от март 2024 г.

Споразумението между правителствата в София, Виена и Букурещ е анекс към решението на Съвета на ЕС, с което България и Румъния бяха допуснати да се присъединят към Шенген. 

Още: Удължават регистрационните карти на украинските бежанци в България

Споразумението е от пет точки, като третата е именно за връщането на мигранти от Австрия към България и Румъния. В него не са фиксирани числа на бежанци, които трябва да приемем обратно. Вместо това София и Букурещ се задължават да изпълняват плътно изискванията на Дъблинския регламент. Като няма да ограничават количеството мигранти, които им връща Австрия в рамките на календарен месец. А когато става въпрос за бежанци, които вече са получили закрила в България, страната ни ще отговаря на австрийските искания в рамките на 3 дни. Като изрично е уточнено, че това условие е от особена важност за афганистански и сирийски мигранти.

В документа обаче липсват квоти за брой мигранти, които се задължаваме да приемем. Такива информации бяха публикувани в последните дни на 2023 г., но Министерският съвет ги определи като фалшиви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com