БАН: Трябва прозрачно разпределяне на субсидията между всички звена на академията

1301
БАН: Трябва прозрачно разпределяне на субсидията между всички звена на академията
Снимка: БГНЕС

Част от тиражираната информация за протестите на служителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) са неверни. Това казват от академията в отворено писмо изпратено до медиите.

В писмото учените уточняват, че бюджетът на БАН, който тази година е в размер на 98 млн. лева се разпределя по пет компонента. 13% от средствата отиват за оперативни дейности, данъци, охрана, международна дейност. 68% от бюджета отиват за осигуряване на работни заплати и осигурителни вноски, 17% се разпределят между институтите за постигнати научни резултати. 2% от средствата, с които разполага Академията се разпределят като помощ на звената да покриват комуналните си разходи.

Според приетия от Общото събрание на БАН бюджет, субсидията на НИМХ за 2018 година за оперативна дейност е в размер на 1 330 000 лв., за изплащане на членски внос в международни организации – 3 189 556 лв., за стипендии и издръжка на докторанти – 49 309 лв. Следователно, бюджетът на института за приоритетни и централизирани разходи става 4 568 865 лв. Авторите на писмото казват, че Академията разполага и с 413 612 лв., които са извънбюджетната рамка и от, които не са поискали дял. Независимо, че миналата година Министерският съвет отпусна 15 млн. лева, за да се "разпределят между звената на БАН въз основа на оценка на научната им дейност и резултатите от нея“, това не се случва както трябва. От тези средства за стимулиране на висококачествена публикационна дейност се разпределят не 80 %, както се твърди, а 35,5% от посочената сума. За отражения в световната научна литература са отделени 14,3 %.

Конкретно за 82-та си учени, за 2018 г. НИМХ е получил субсидия от 462 903 лв. Като се има предвид, че голяма част от дейността на НИМХ е оперативна и се осигурява приоритетно по други пера, тези средства са само за стимулиране на научната дейност на учените в института.

Следователно бюджетната субсидия за НИМХ, без общоакадемичните разходи, е в размер на 13 855 700 лв., което представлява 14,6 % от общата субсидия на БАН, която има 42 научни и няколко специализирани звена.

Ръководството на БАН не счита, че средствата за дейността на НИМХ са достатъчни, но е необходимо справедливо разпределение на субсидията между всички звена на БАН по ясни и прозрачни критерии, завършват писмото си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com