Банева: Ситуацията не се свежда до "Майбах" и "Мерцедес". Борисов е заблуден

8294
Банева: Ситуацията не се свежда до "Майбах" и "Мерцедес". Борисов е заблуден
Снимка: БГНЕС

Случаят с опасните отпадъци, останали в предприятието "Полимери Девня" не се свежда до "елементаризиране на ситуацията с Майбах и Мерцедеси". Това заяви съпругата на бизнесмена Николай Банев Евгения след коментара на премиера Бойко Борисов, че предприятието е оставено в лошо състояние.

Борисов се появи на място в завод "Полимери", където обяви, че държавата ще трябва да инвестира 15 милиона лева в извозването на опасен химикал, съдържащ се в ръждясалите резервоари на завода. Борисов се закани виновниците за ситуацията да бъдат наказани, като намекна, че това е Николай Банев, приватизирал "Полимери" през 1998 година.

Борисов нападна Баневи: Разни с "Мерцедеси-Майбах" ни дават оценки

Всичко в завода „Полимери“ е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат „Мерцедеси-Майбах“ и ни дават оце...

Според съпругата му премиерът е бил заблуден, че "Баневи са опоскали предприятието". "От декември 2012 не сме в управление на предприятието. Оттогава то се управлява от синдик Иван Балабанов", категорична беше тя.

Същата година предприятието е обявено във фалит и впоследствие не е под контрола на семейството.

"За 4 години от предприятие с активи 200 милиона и договорени инвестиции за над 100 милиона долара от "Полимери" остана лунен пейзаж", заяви Банева. По думите ѝ тя и съпруга й са осигурили включването на първокласен китайски инвеститор в "Полимери".

Бизнесдамата обвинява съдебната система за сегашното плачевно състояние на комплекса и ситуацията с опасните отпадъци. "От 1997 до 2012 няма проблем с опасния отпадък, защото резервоарите са перфектно обслужвани", заяви Банева. По думите ѝ отговорност трябва да се търси на синдика Иван Балабанов и окръжния съдия Цвета Павлова, обявила предприятието във фалит.

Фалиралият "Полимери" АД ще изплати над 855 хил. лв. заплати

Работниците и служителите на фалиралия завод в Девня "Полимери"АД от ще получат пълните си възнаграждения. Това съобщи Окръжният с...

Банева обясни, че няма да обръща внимание на "елементаризиране на ситуацията" с изказването на премиера Бойко Борисов, че данъкоплатците ще платят разноските по обезвреждането на опасния отпадък, докато собствениците карат Майбах.

"Това не се свежда до Майбаха на Банев", отсече тя.

"Как така от 1997 година до 2012 година няма никакъв проблем с този опасен отпадък? Няма проблем, защото резервоарите са перфектно обслужвани. Такова предприятие подлежи на контрол. 4 години след несъстоятелността на предприятието става ясно, че този отпадък е много опасен", поясни тя.

По думите ѝ отпадъкът е купен заедно с всички активи и това е записано в договора за приватизация. "Аз не съм виновна, че синдикът не е намерил пари, за да поддържа резервоарите", каза Банева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com