"Барометър": След симулационно гласуване: Шест сигурни формации в следващия парламент

22217
"Барометър": След симулационно гласуване: Шест сигурни формации в следващия парламент
Снимка: Барометър

В периода 6-7 март агенция „Барометър България“ проведе симулационно гласуване за народни представители. 1050 пълнолетни български граждани се включиха в симулацията, като дадоха своя глас в импровизирани пунктове за гласуване, отбелязвайки на макет на бюлетина своя вот. Симулацията „парламентарни избори“ се проведе в София, Стара Загора, Русе, Казанлък и други по-малки населени места.

Характеристики на проучването

Период на провеждане на изследването: 6-7 март 2021 г. Методология: Количествено проучване. Представителност: населението на България с избирателни права. Обем на извадката: 1050 души на възраст над 18 г. Не е посочено проучването да е платено от външен поръчител.

Обработените данни от подадените в урните гласове показват, че в следващото народно събрание биха попаднали шест политически сили – ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, Има такъв народ и Демократична България. Обединението „Изправи се. Мутри вън“ на Мая Манолова и т.нар. Отровно трио остава под чертата.

Методът „симулационно гласуване“ отразява само нагласите на твърдо решените да гласуват и убедени в предпочитанията си гласоподаватели – нагласите на твърдия електорат на политическите сили.

Резултатите от проведената симулация показаха, че ГЕРБ все по-категорично мобилизира своя електорат и печели гласовете на 33% от участниците. БСП остава на второ място, но изостава все повече с 20% подкрепа. Продължаващите процеси на разделение и разпад в столетницата водят до отлива на избиратели към тях. Забелязва се и преминаването на знакови фигури, свързани с БСП към избирателните списъци на други формации, което също води до преразпределение на избиратели. ДПС могат да разчитат на безусловната подкрепа на традиционния си електорат – 9,5%.

"Барометър": Слави Трифонов е новият Бареков, ще получи под 2% доверие

"Новият играч" на българската политическа сцена Слави Трифонов и евентуално създадена от него партия, би би получила 1,7% при провеждан...

ВМРО – Българско национално движение отбелязват значителна мобилизация, като привличат и консолидират гласовете в патриотичния сектор и разширяват кръга на симпатизантите си – пенсионери, млади и образовани, военни. С обявената си гражданска квота и преминаването на лица от други политически сили към техните листи, те успяват да привлекат и избиратели на други политически формации, които доскоро са били извън традиционната им подкрепа. ВМРО има реалния шанс да получи 10%.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ събира 8,6% процента от подадените в симулацията гласове. Може да се отбележи, че има значителна разлика в гласовете, които формацията събира в столицата и в останалите населени места – с отчетлив превес на подкрепа извън София. Точно обратна е ситуацията с „Демократична България“, които отбелязват значителна подкрепа в столицата и почти символична извън нея.

При малките партии ръст се забелязва при партия „Движение на непартийните кандидати“ с 1,6%.

Още: Галъп: Ако изборите бяха днес, седем формации влизат в Народното събрание

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика