"Белведере" ще се разпродава от полски синдик

3431
"Белведере" ще се разпродава от полски синдик
Снимка: БГНЕС

"Белведере Бэлгорша" ще се разпродава от полски синдик, се разбра от днешното поредно съдебно заседание по делото. Към казуса “Белведере” има засилен обществен интерес, след като посланикът на Франция в София Ксавие Лапер дьо Кабан обяви, че в съдебната ни система има гнили ябълки, съобщава „24 часа”.

Преди дни бившият правосъден министър от времето на царя Антон Станков пък прикани патриотични организации да потърсят отговорност на френския дипломат за обидата срещу магистратите.

Делото "Белведере" продължава с нова експертиза

Нова счетоводна експертиза за реалното състояние на френското дружество "Белведере", което произвежда и търгува с алкохол, ще бъде пр...

През 2013 г. двете дружества "Домейн Менада" и "Белведере кепитъл мениджмънт" подадоха молби за несъстоятелност с обяснение, че дължат суми за над 15 000 000 евро към Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя бе обявила търг за продажба на вземането си от "Белеведере - България", който бе спрян в последния момент заради дъщерното на "Белведере" дружество "Полмос Лансут" - Полша. То предяви преди месеци вземането си в размер на над 10 000 000 лева към българското "Белведере".

Според Търговския регистър до 2013 г. "Белведере - България" е имало надзор от Европейската банка за възстановяване и развитие и особен залог на цялото търговско предприятие на "Белведере - България", което по-късно се е трансформирало в особен залог в полза на "Полмос Лансут" - Полша. То е запазило всички привилегии за същата сума.

Това означава, че нито несъстоятелността на съда в България, нито каквото и да било друго обстоятелство ще могат да спасят "Белведере - България" от съда по несъстоятелността в Полша, където синдикът ще предприеме осребряване на активите за удовлетворяване на полските кредитори, за сметка на българските.

Освен производството, развиващо се в Полша, има и основно производство във Франция, което е в по-напреднала фаза. Европейският регламент позволява всички производства по несъстоятелност да се обединят и по този начин днес всичко е в ръцете на френското и полското правосъдие.

Възстановиха ръководствата на "Белведере" и "Домейн Менада"

Софийският градски съд (СГС) върна управлението на ръководството на двете дъщерни фружества на френската компания "Белведере" в Българи...

Съдия Бойкинов от Софийски градски съд на 6 април 2015 г. е отстранил полското дружество "Полмос Лансут" - Полша от производството по несъстоятелност, тъй като синдикът му г-н Ришард Жепка не е препотвърдил молбата за присъединяване на вземането в размер на близо 10 000 000 лева. Делото в Полша е спряното с оглед на Европейския регламент, заради който е направено запитване до съда във Франция, където тече основното дело по несъстоятелност на дружеството майка – „Белведере”

Предстои уведомяване на съдебните власти в Полша и Франция за ситуацията в българското дело на „Белведере”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com