БХК: Трябват промени в разследването на полицейско насилие

8671
БХК: Трябват промени в разследването на полицейско насилие
Снимка: БГНЕС

"За да има напредък по отношение на полицейското насилие, трябва да се промени системата на разследване на полицейско насилие и тя да е различна от сегашната", коментира пред Нова телевизия председателят на Българският хелзинкския комитет Красимир Кънев.

"България е една от страните в ЕС, които са осъждани най-много за полицейско насилие в Европейския съд по правата на човека", подчерта той.

Бъчварова: Няма да има самоцелни уволнения в МВР

Хората, които довечера излизат да протестират срещу полицейското насилие, имат гарант в мое лице. Това каза пред журналисти в НС вице...

„Ако има 300 случая на година на полицейско незаконно насилие, от 30 000 полицаи, които са в МВР, това е 1%", коментира разследващият журналист Васил Иванов.

„През ноември 2013 година по време на окупацията на парламента една сутрин около 300 студенти бяхме пред Народното събрание. Имаше сигурно 1000 жандармеристи. Някои от тях започнаха да се заяждат с нас и да ни питат защо сме там и за какво се борим. Удариха ме с палка по крака", разказа Деница Аврамова, която беше един от организаторите на провелия се вчера пред МВР протест срещу полицейското насилие. Тя така и не подава жалба, защото служителят на реда, който я е ударил с палка, е бил с шлем и тя не е могла да го идентифицира".

„С протеста привлякохме общественото внимание към проблемите в МВР, не става въпрос само за полицейския произвол и полицейско насилие, има хронични проблеми, които трябва да бъдат разрешени, очакваме ръководството на МВР и самият министър-председател да вземат сериозно отношение по въпроса", коментира Георги Мишев, който също участваше в организацията на вчерашния протест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество