BIRD и "Биволъ": Семейството на Борислав Сарафов е забогатяло от имоти, намесени са хора от ГЕРБ

62543
BIRD и "Биволъ": Семейството на Борислав Сарафов е забогатяло от имоти, намесени са хора от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Членове на семейството на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов са станали едри строителни предприемачи, а в основата на богатството им се оказва дарение на скъп имот в центъра на София, направено от бивш депутат на ГЕРБ. Това твърдят медиите BIRD и „Биволъ“ в свое разследване, публикувано на 8 май.

Точно в този ден Борислав Сарафов излезе с нова позиция срещу шефа си Иван Гешев относно опита за атентат срещу обвинител номер едно. Според ръководителя на Националната следствена служба главният прокурор го подвел, казвайки му, че е бил със семейството си в автомобила. В крайна сметка това се оказа невярно.

Андрей Янкулов: Конфликтът между Гешев и Сарафов може и да е реален

"Може да се окаже буря в чаша вода и да се касае за някакъв личен конфликт между двата на база единствено на този случай, където Сарафо...

ОЩЕ: Атентатът на века: Епизод 3

BIRD и "Биволъ" посочват, че синът, майката и бившата съпруга на Сарафов са забогатели от въпросните дарения. Посочва се, че им е бил дарен не само скъп столичен имот, а са им продадени парцели за строителство до Божурище на символична цена. Това било осигурено от бивш общински съветник от ГЕРБ.

Освен апетитни терени от политици, семейството придобива и жилищни имоти от лица, разследвани за пране на пари, се твърди в материалите на разследващите сайтове

Според медийното разследване синът на Борислав Сарафов - Боби - скоро ще е мултимилионер в евро. Той стана известен покрай сагата “Апартаментгейт” през 2019 г., когато "Биволъ" разкри, че е платил 540 000 лв. за два апартамента в луксозния комплекс “Еделвайс”. Тогава синът на зам.-главния прокурор е бил едва на 21 г. Обясненията на висшия следовател бяха, че той е помогнал за покупките на сина си, след като през 2017-2019 г. е продал три наследствени апартамента (81.85 кв.м., 65.2 кв.м. и 46.46 кв.м.) в София. Последва проверка от НАП, но само за единия имот на младия Боби Сарафов. Тя приключи без последствия за него или за баща му.

ОЩЕ: Синът на Борислав Сарафов всъщност не е проверен изцяло

Иван Гешев: Не ме е страх, други трябва да се страхуват

"Не ме е страх, други трябва да ги е страх". Toва заяви в интервю за сутрешния блок на БНТ главния прокурор Иван Гешев, който на 1 май ...

След като разпродава имуществото си, Борислав Сарафов се развежда. Новата му съпруга е Борислава Александрова Сарафова – прокурор във Върховна касационна прокуратура (ВКП). От последните декларации на Сарафов става ясно, че той живее безвъзмездно в апартамент в София, който е собственост на нейните родители, пише в разследването.

Боби Сарафов междувременно започва да разширява строителния си бизнес. В момента строи луксозна жилищна сграда с фитнес в район "Витоша". Заедно с майка си притежава директно и индиректно апетитни имоти в Божурище, където се очаква строителен бум.

Силен старт на предприемачеството му става дарение от Светлин Димитров Танчев, направено на 3 февруари 2021 г. за майката на Борислав Сарафов и баба на Боби Сарафов – Венета. Става въпрос за парцел от 1783 кв. м в район „Витоша“. Танчев е бивш депутат, който в 41-ото и 42-ото Народно събрание е избран от ГЕРБ, а в 43-ия парламент - от “Български демократичен център – Народен съюз”. Танчев е първи братовчед на Борислав Сарафов, съобщи “Медиапул” след избора му през 2012 г.

Няколко месеца след като той дарява имота, Венета Сарафова също го дарява – на внука си Боби. Данъчната оценка към онзи момент е 107 хиляди лева – доста под цените за подобен участък в София.

На 8 декември 2021 г. синът на зам.-главния прокурор учредява фирмата „Иксора Резидънс“ ООД с предмет на дейност строителство, продажба и отдаване под наем на недвижими имоти. Дружеството е учредено с 1000 лева капитал, разпределен поравно между Боби Сарафов и „Креатив Студио“ ООД – негова еднолична собственост от 2020 г. По-късно синът на директора на НСлС увеличава капитала на „Иксора Резидънс“ с апорт на поземления имот, който вече е оценен на 885 400 лева. През февруари 2022 г. бившата съпруга на Борислав Сарафов – Евгения – става втори управител на дружеството.

Зам.-главният прокурор Сарафов обяви, че Иван Гешев го е подвел

Ръководителят на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов обяви, че главният прокурор Иван Гешев го е под...

После "Иксора Резидънс" бързо вади разрешително за строеж на многофамилна жилищна сграда с фитнес и подземни гаражи с РЗП 1426 кв.м. То е датирано от 06.06.2022 г. Строителните работи започват още същата година - според Google Street. През октомври 2022 г. основите на бъдещата сграда вече са налети.

Фирмата получава финансиране за строителните работи чак през януари 2023 г. Тогава тя взима успешно заем от 4 млн. лв. от ЦКБ срещу ипотека върху бъдещите апартаменти. Остава неясно с какви средства са финансирани първоначалните дейности по строителството.

През 2022 г. Боби и неговата майка правят няколко скромни имотни придобивки в землището на село Пролеша, което е близо до Божурище. Синът на зам.-главния прокурор дава 18 303 лева за няколко съседни парцела с обща площ 3453 кв. м. Евгения Сарафова взема парцели с обща площ 4623 квадрата, като плаща за това 24 502 лева. Фирмата на Боби „Креатив Студио“ плаща 17 130 лева за 3232 кв. м. Всичко това означава, че средната цена на квадратен метър в случая е около 5 лева. Реалната стойност на земите е поне 20 пъти по-висока, смятат BIRD и „Биволъ“.

Продавач на всички горепосочени имоти е фирмата “Парк Авто”, чийто съсобственик е Станимир Жарков – бивш общински съветник от ГЕРБ в Божурище и неуспешен кандидат за кмет. Преди да стане политик, Жарков се прочува с присъдата си за малтретиране на служители на фабриката “Олинеза”, припомнят разследващите медии. Те призовават КПКОНПИ и прокуратурата да проверят случая.

Боби и майка му Евгения продължават да купуват имоти в същия комплекс “Еделвайс”, където през 2019 г. Боби се сдобива с два апартамента. През 2020 и 2021 г бившата съпруга на Борислав Сарафов – Евгения, купува ателие 136.7 кв.м. и гараж 23.5 кв.м. с прилежащите им части от дворно място в комплекс “Еделвайс”. Ателието е закупено на 06.02.2020 г. при цена от 809 евро/кв.м. когато имоти в комплекса са предлагани на цени 1500-1600 евро/кв.м. Гаражът е закупен през януари 2021 г. за малко под 28 хиляди лв.

Борислав Сарафов: Главният прокурор е бил мишена за убиване, взривът е изместил автомобила (ВИДЕО)

Бомбата, поставена на пътя, за да взриви кортежа на главния прокурор, е направила кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър 3 метра, близо...

Същата година през месец май Боби и бившата съпруга на Сарафов придобиват и прилежащи части от дворното място. Общата декларирана стойност на придобитите след 2019 г. имоти на двамата в комплекс “Еделвайс” е 290 882.60 лв. Така заедно с предишните 540 000 лв., дадени от Боби Сарафов за двата апартамента, владенията на семейството в “Еделвайс” стават на стойност близо 800 000 лв.

Всички тези имоти са продадени на семейството от фирмата “Еделвайс – 3 Бояна” ЕООД. Тя строи комплекс “Еделвайс” в Бояна с финансиране от арестувания и съден в момента на Сейшелите за присвояване, пране на пари и тероризъм Мукеш Валабджи.

Българските партньори на Валабджи са предприемачът Христо Чепишев и основателят на групировката СИК. По делото на Мукеш се появяват също наркобосът Христофорос Аманатидис – Таки, както и братът на депутата от ГЕРБ и зам.-председател на парламента Росица Кирова – Константин Върбанов. Копия от паспортите на двамата са открити в компютъра на Мукеш. Разследването се води от сейшелската Антикорупционна комисия, както BIRD съобщи през ноември 2022 г.

ОЩЕ: В чужбина разследват брата на депутат и бивш зам.-председател на парламента за тероризъм, твърди Bird

Гешев обвърза "Нексо", BIRD и Цветан Василев със заплахите срещу магистрати

„Днес в Белград са кацнали обвиняемите по случая „Нексо“. Очаквам скоро да кацнат и Божков, може би Димитър Стоянов о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com