Близо 140 селища и 24 000 потребители в страната останаха без ток заради зимата

3183
Близо 140 селища и 24 000 потребители в страната останаха без ток заради зимата
Снимка: БГНЕС

Към момента 138 селища и 24 хиляди потребители са без ток, работи се за отстраняване на повредите. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, коментирайки зимните условия в момента и създадените вследствие на това проблеми.

"Екипите и на трите електроразпределителни предприятия и на ЕСО, работят за отстраняването на повредите“, заяви министърът, цитирана от "Фокус". Тя изрази надежда до края на деня ситуацията да бъде преодоляна.

Петкова: Българите да са спокойни, че няма да се направи нищо против интересите им с либерализацията

Българските потребители трябва да бъдат спокойни, че няма да се направи нищо против техните интереси и те ще бъдат максимално защитени ...

"Правим всичко онова, което е необходимо, за да могат българските граждани да са на светло и топло“, добави министърът на енергетиката.

Днес обстановката в страната постепенно се нормализира след интензивните снеговалеж, а поетапно се отмени бедственото положение в редица общини. Все пак от Министерството на образованието и науката (МОН) съобщиха, че днес в близо 500 училища в страната учебният процес е преустановен. За утре, 20 януари, пък е обявен жълт код за ниски температури в 15 области на страната и столицата, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Енергийна политика

Днес енергийният министър Теменужка Петкова участва в десетата годишна среща на бизнеса с правителството на тема "България в глобалната несигурност" в панела за икономическите приоритети за 2016 г. "Важното е, че визията на развитието на българската енергетика е правилна, каза енергийният министър, цитирана от БГНЕС.

Петкова се страхува да не би за енергийно бедни да бъдат обявени хора, които де факто не са

На 19 януари официално започва работа Българската независима електроенергийна борса. Това съобщи министърът на енергетиката Темену...

Секторът енергетика е важен за българската икономика, но е и обременен с доста проблеми, които нашето правителство и другите институции имаме намерение да разрешим, каза Петкова. Тя обясни още, че близо с 40 млн. лв. са намалени разходите в енергийните държавни дружества от лятото на миналата година досега.

"Диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на енергиен ресурс е приоритет на правителството", каза също Теменужка Петкова. По думите на министъра диверсификацията ще доведе до по-добра конкурентна среда и по-добри цени на енергийните ресурси. "Това, което ние правим, е насочено към това да изградим междусистемната свързаност на България със съседните на нас страни. Това ще ни даде сигурност на доставките и конкурентни цени", заяви тя.

Петкова припомни, че съвсем наскоро беше подписано окончателното инвестиционно решение за интерконектора Гърция - България. "Този проект е важен за всички страни от Югоизточна Европа, тъй като реализацията му ще ни даде възможност да диверсифицираме източника за доставка на природен газ. Това е още една предпоставка за реална конкуренция и икономически подем и растеж", уточни тя и добави, че интерконеторите България - Румъния, България - Сърбия и България - Турция също ще ни дадат възможност да диверсифицираме източника за доставка на природен газ. Петкова определи още като важен проект за Българи и Европа изграждането на газоразпределителния център на територията на България.

Енергийна борса

Припомняме, че от днес започна работата на Българската енергийна борса в реално време, като цената на електрическата енергия ще се определя на пазарен принцип. На конференцията Петкова обясни, че 24 сделки са сключени на Българската независима енергийна борса до момента. Много важен наш приоритет е въвеждането на пълната либерализация на енергийния пазар в България, посочи тя. "Средната цена, която е постигната за мегаватчас е 44,5 лв. Смятам, че това е един добър старт и първата и задължителна крачка за пълната либерализация на електроенергийния пазар", каза Петкова.

Васил Велев: Големите сметки за ток са причина за забавяне на заетостта

В началото на тази година работодателските организации обявиха, че не са доволни от начина, по който правителството изпълнява договорен...

"Едни от основните проблеми в сектора идват от това, че години наред българската енергетика не е била положена на реални пазарни основи и условия", заяви Петкова. "Другото много важно обстоятелство, около което трябва да обединим своите усилия, е механизмът за защита на уязвимите потребители след пълната либерализация на електроенергийния пазар", заяви тя. По думите ѝ, тъй като съществуват основания цената на електрическата енергия леко да бъде повишена, ще се предприемат необходимите действия, това да не се отрази негативно и да не доведе до сътресения в системата сред българските потребители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com