Богатото семейство носи успех в живота - българите го вярвят най-много от всички европейци

2144
Богатото семейство носи успех в живота - българите го вярвят най-много от всички европейци
Снимка: iStock

Българите най-много от всички граждани на държави членки от ЕС вярват, че произходът от богато семейство е съществен фактор за успех в живота. В същото време са на трето място – след Ирландия и Малта, по процент вярващи, че фактор за успех а усилената работа.

Почти на върха сме и по недоволство, че разликите в доходите на хората в страната ни са твърде големи. Освен това сме към последните места по усещане за справедливост и задоволство от това, което получаваме спрямо това, което смятаме, че ни се полага.

Това показва проучване на Евробарометър, проведено през май-юни 2022 г. и публикувано през февруари 2023 г. Анкетата в България е проведена от Kantar TNS BBSS сред 1027 пълнолетни български граждани.

Едва 12% от европейците определят произхода от богато семейство като „съществен фактор“ за успех. 53% от всички респонденти казват, че това е „важна“ предпоставка, а 23% - че „не е много важна“.

България е №1 сред тези, които твърдят, че богатите роднини са „съществени“ – с 30%. След нас са Унгария, Малта, Австрия и Гърция, сочат данните на Евробарометър.

Евробарометър: Едва 4% от българите не се притесняват от поскъпването на живота

Нарастващите разходи за живот са най-неотложната тревога за 93% от европейците. Това сочи последното проучване на Евробарометър за Евро...

България е трета, що се отнася до респондентите, отговорили, че усилената работа е „съществен“ фактор за успеха им. 38% от българите са отговорили по този начин, като изостават само от малтийците – 39% и ирландците – 40%. След нас са гърците, унгарците и словаците.

90% от европейците смятат този фактор за съществен или много важен. У нас 54% го определят като важен. Само за 8 на сто от българите това не е така.

Преобладаващото мнозинство от европейците казват, че доброто образование е или "съществено" (34%), или "важно" (60%). Останалите 6% смятат, че този аспект не е важен.

Сред българите за съществен го смятат 32%, като за важен го определят 57 на сто, а 10% мислят, че не е ключов.

Евробарометър: България и Гърция са най-несъгласни с подкрепата на ЕС за Украйна

България и Гърция са страните членки на ЕС, чиито граждани са най-несъгласни с подкрепата на Европейския съюз за Украйна. Едва 48% от х...

Българите не смятат, че в страната ни има равни възможности за постигане на успех в живота. Само 27% са отговорили обратното, което е четвъртият най-нисък резултат в ЕС – след тези на Гърция, Кипър и Хърватия. Става въпрос за отговорилите със „категорично съм съгласен“ и „съгласен съм“.

47% от европейците са съгласни, че в момента в тяхната страна хората имат равни възможности за постигане на успех в живота, както всички останали. Един на всеки трима - 30% - не е съгласен с това твърдение, а 21% заемат неутрална позиция.

Българите не вярват много и че повечето неща, които се случват в живота им, са справедливи. Само 32% от тях твърдят, че са съгласни (от които 7% отвръщат „категорично се съгласявам“). 37 на сто са несъгласни, а 29% не изразяват категорична позиция.

Французите, словенците, хърватите, кипърците и гърците са по-недоволни от българите. Средният дял на съгласие в целия ЕС е 38%.

Кое е най-доброто десетилетие? Ето как отговарят българите пред "Галъп"

Кое е най-доброто десетилетие? Най-много пълнолетни българи отговарят на този въпрос с „80-те години на 20 век“, според про...

Само 23% от българите мислят, че хората в страната получават каквото заслужават. 47% не са съгласни, а 28% нито са съгласни, нито не са. В 12 държави процентът на съгласните с твърдението е по-висок от средния за ЕС.

Средно 81% от анкетираните казват, че са съгласни или силно съгласни, че разликите в доходите на хората в тяхната страна са твърде големи. В пет страни поне половината от респондентите изразяват силно съгласие - България (62%), Унгария (59%), Литва (58%), Португалия (53%) и Словения (50%).

В 26 държави членки мнозинството подкрепя мнението, че правителството в тяхната страна трябва да предприеме мерки за намаляване на разликите в доходите.

Във всички държави членки мнозинството от хората са съгласни, че важна задача на правителството е да облага богатите с данъци, за да подкрепя бедните. Има четири страни, в които повече от седем от десет души са съгласни до известна степен с това твърдение. Става въпрос за Гърция - 88%, Германия - 86%, и България и Австрия - по 82%.

ОЩЕ: "Галъп": Българите искат повече време с близките хора, повече усмивки и по-често да казват „обичам те“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com