Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Борец" срещу мигрантите призна, че в Харманли е имало спекулация с лайшманиозата

03 декември 2016, 10:00 часа • 2685 прочитания

В Харманли се получи една голяма спекулация с болестта лайшманиоза. В Харманли има огромен проблем с крастата, а друг проблем е липсата на лекарства в бежанския център – те се крадат, а лекарите не могат да си свършат работата. Това заяви сдобилата се със сериозна медийна популярност юристката Петя Георгиева, която нашумя като говорител на събиране-митинг в Ямбол по отношение на мигрантската криза.

Припомняме, че според официална статистика на УМБСАЛ „Св. Георги”, през миналата година не е имало нито един случай на болен от лайшманиоза от лагера в Харманли.

Относно определени нейни силни думи относно бежанците, Георгиева коментира пред Нова телевизия, че няма как да не са животни хора, които се изхождат в дома си. Тя обаче направи разлика между сирийците и другите мигранти – по думите ѝ сирийците са различни, защото в Сирия имало закон за задължително образование до 16-годишна възраст.

След бунта в Харманли част от афганистанците, които се намираха там, ще бъдат преместени в лагера в Пъстрогор. Там, към момента, няма хора с бежански статут. Лагерът може да поеме около 300 души. Лагерът е от отворен тип и има случаи, при които групи от по 20-30 души си тръгват. След преместването на афганистанците от Харманли обаче, лагерът в Пъстрогор ще стане от затворен тип, а охраната ще е въоръжена.

Петя Георгиева обясни и, че се чувства отговорна за публичните си изяви дотолкова, доколкото медиите били изкривили образа на българския националист. Българският националист е находчив и интелигентен човек, подчерта тя.

Същевременно социалният антрополог Харалан Александров предупреди Георгиева, че тъй като тя се оформя като социален лидер, трябва да внимава какво говори. И аз като бях войник, бяхме „крастясали” и то не защото съм нечистоплътен, а защото бях поставен в такива условия, даде пример социалният антрополог.

Относно т.нар. „език на омразата”, Александров беше категоричен, че все още в България имаме територия за разговор, но не ако продължаваме така, ще преминем определени граници.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес