"Борец" срещу мигрантите призна, че в Харманли е имало спекулация с лайшманиозата

2755
"Борец" срещу мигрантите призна, че в Харманли е имало спекулация с лайшманиозата
Снимка: БГНЕС

В Харманли се получи една голяма спекулация с болестта лайшманиоза. В Харманли има огромен проблем с крастата, а друг проблем е липсата на лекарства в бежанския център – те се крадат, а лекарите не могат да си свършат работата. Това заяви сдобилата се със сериозна медийна популярност юристката Петя Георгиева, която нашумя като говорител на събиране-митинг в Ямбол по отношение на мигрантската криза.

Припомняме, че според официална статистика на УМБСАЛ „Св. Георги”, през миналата година не е имало нито един случай на болен от лайшманиоза от лагера в Харманли.

По статистика: Армията е спряла хиляди мигранти да влязат в България

От март досега армията е задържала 3300 души, опитали да преминат през границата в България. Това стана ясно от доклада за състоянието ...

Относно определени нейни силни думи относно бежанците, Георгиева коментира пред Нова телевизия, че няма как да не са животни хора, които се изхождат в дома си. Тя обаче направи разлика между сирийците и другите мигранти – по думите ѝ сирийците са различни, защото в Сирия имало закон за задължително образование до 16-годишна възраст.

След бунта в Харманли част от афганистанците, които се намираха там, ще бъдат преместени в лагера в Пъстрогор. Там, към момента, няма хора с бежански статут. Лагерът може да поеме около 300 души. Лагерът е от отворен тип и има случаи, при които групи от по 20-30 души си тръгват. След преместването на афганистанците от Харманли обаче, лагерът в Пъстрогор ще стане от затворен тип, а охраната ще е въоръжена.

Петя Георгиева обясни и, че се чувства отговорна за публичните си изяви дотолкова, доколкото медиите били изкривили образа на българския националист. Българският националист е находчив и интелигентен човек, подчерта тя.

Същевременно социалният антрополог Харалан Александров предупреди Георгиева, че тъй като тя се оформя като социален лидер, трябва да внимава какво говори. И аз като бях войник, бяхме „крастясали” и то не защото съм нечистоплътен, а защото бях поставен в такива условия, даде пример социалният антрополог.

50 000 евро щети след бунта в Харманли

Две от сградите на лагера в Харманли ще бъдат превърнати в закрит тип, а това ще струва 322 000 лева. Ще се обособи и място за майки с ...

Относно т.нар. „език на омразата”, Александров беше категоричен, че все още в България имаме територия за разговор, но не ако продължаваме така, ще преминем определени граници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Коментар №1 на седмицата: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

По-евтино: Ето колко ни излиза трапезата за Великден

Черешите стават все по-скъпи

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com