Борисов: Няма пробив на българската граница, извършихме най-бързата реадмисия в ЕС

1043
Борисов: Няма пробив на българската граница, извършихме най-бързата реадмисия в ЕС
Снимка: БГНЕС

"Няма пробив на българската граница". Това заяви премиерът Бойко Борисов. Той организира спешно заседание в Благоевград, след като вчера две големи групи мигранти минаха гръцко-българската граница.

По думите му, благодарение на добрата стиковка на МВР и армията и ученията на "Кулата" отпреди месец, за по-малко от час са били неутрализирани и двете групи мигранти.

От брифинга след срещата стана ясно, че в двете групи е имало предимно жени и деца, като по-голямата е наброявала 56 души и е била върната обратно на гръцка територия.

Другата група също ще бъде върната в Гърция, но това ще стане след приключване на досъдебните производства.

Най-бързата реадмисия на бежанци в ЕС е извършена вчера от страна на България към Гърция, допълни Борисов.

Министър-председателят каза, че голямата група - от 53 души, хванати в товарен влак, вече са върнати в Гърция. Те са били установени със специален уред - "туптящо сърце". По-малката група, минала през зелена граница, след обработката на документите и приключване на досъдебното производство, до седмица също ще бъде върната.

Премиерът заяви, че е впечатлен от много добрата стиковка между армия и полиция. Той заяви, че хората трябва да са спокойни и че няма пробив на границата, тъй като мигрантите са заловени в момента, в който са стъпили на територията на страната.

Борисов свиква съвещание в Благоевград заради ситуацията на границата с Гърция

Министър-председателят Бойко Борисов свиква съвещание в областната управа в Благоевград във връзка със ситуацията на българо-гръцката г...

"Гръцки трафикант е подлъгал групата мигранти, които бяха заловени край Петрич, че ще ги преведе в Македония и е взел от всеки по 200 евро", каза още министър-председателят и добави, че с Атина се работи по залавянето му.

Борисов благодари на Гърция и Турция за съвместната работа като подчерта, че двете страни изпълняват ангажиментите си.

В кабинета на кмета на Благоевград по време на срещата бе и вътрешният министър Румяна Бъчварова, която също каза, че е доволна от работата на своите служители и отбеляза, че за по-малко от час са хванати и двете групи, предаде Стандарт нюз.

"Трябва да подчертая също така, че нашата държава реагира много бързо, като това до голяма степен се дължи на проведеното учение "Граница 2016". Това отиграване ни помогна в случая да се дислоцират в рамките на 1 час органите на реда и да се овладее ситуацията", заяви от своя страна главен комисар Антонио Ангелов, директор на Главна дирекция "Гранична полиция" след проведеното съвещание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com