Борисов твърди, че няма общо със скандалните промени във ВСС

2863
Борисов твърди, че няма общо със скандалните промени във ВСС
Снимка: БГНЕС

Нямам общо с промените във Висшия съдебен съвет. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook, след като днес избухна поредният скандал около Съвета.

"Вече дни наред продължават да се разпространяват абсурдни тези в публичното пространство. Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма.

Нещо повече, считам, че последните промени във ВСС са провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите, като отново се намесва моето име. Разбирам, че политически е удобно на определени кръгове да използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбира, че това е вредно за държавата", пише още премиерът.

Съюзът на съдиите: ВСС да обясни смяната!

В средствата за масова информация беше оповестено, че с решение от днес е избран нов представляващ ВСС – Димитър Узунов. Решени...

"Нужни са действия и реформи, а не просто празни приказки и скандали, които допълнително изчерпват доверието в съдебната система. За промени в Конституцията никой не говореше през 2015 г., когато парламентът прие стратегията за съдебната реформа. Успяхме да постигнем много, но реформата не е завършена. Най-важното сега е да продължим. Аз ще предложа да се съгласим за конкретен времеви график за продължаване на реформата в съдебната власт. Това са решения, които са важни за всички, а техният минимум, както вече казах, включва:

- Изменение в Закона за съдебната власт, на основата на измененията в Конституцията. Те трябва да засилят до максимално възможния предел съдийското самоуправление, както и отчетността и децентрализацията в прокуратурата.

- Антикорупционният закон.

- Изменение в наказателно процесуалния кодекс: по-бърз процес, по-малко формализъм, ограничаване на възможностите за безкрайното връщане на делата за доразследване.

Соня Найденова: Нямам желание да подам оставка като член на ВСС

На този етап нямам желание да подам оставка като член на ВСС. Това каза пред журналисти отстранената от поста на представляващ ВСС Соня...

- Изменение в наказателния кодекс.

- Изработване на проект за Закон за мерките срещу тероризма.

Надявам се, че в най-скоро време тези промени ще минат през Министерски съвет, а след това с конкретни срокове ще бъдат внесени и за разглеждането им в парламента, подкрепени от ПГ на ГЕРБ. Вярвам, че тези промени ще срещнат разбирането и на партньорите ни", отбелязва министър-председателят.

Припомняме, че по-рано днес ВСС избра за представляващ Съвета Димитър Узунов. Именно Узунов е главният заподозрян за изпращането на SMS-а до Бойко Борисов, който след това премиерът препрати на висшия съдия Лозан Панов и който разбуни духовете.  Това се случи на заседанието на Висшия съдебен съвет миналата седмица, когато кадровият орган обсъждаше становището на Етичната комисия по скандала "Яневагейт". Тогава председателят на ВКС Лозан Панов призна, че е получил съобщение от премиера, което представлява препращане на изпратен SMS до Борисов. Текстът му беше: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме" (Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki.) SMS-ът е към Панов във връзка с дебатите във Висшия съдебен съвет по проверката срещу съдия Владимира Янева относно изтеклите записи, включващи имената на съдии и политически фигури, включително на Бойко Борисов. В записите се говори за търговия с влияние, кадруване и натиск от политическо равнище в съдебната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com