БСП поиска незабавно прекратяване на военните действия в Сирия

5720
БСП поиска незабавно прекратяване на военните действия в Сирия
Социалистите отхвърля възможността за военна намеса без санкция на ООН

БСП настоява за незабавно прекратяване на военните действия в Сирия, както от силите на режима, така и от паравоенните формирования на опозицията, и осигуряване на хуманитарни коридори до бедстващото население.

Това се посочва в позиция на Изпълнителното бюро на БСП и на ПГ на Коалиция за България относно развитието на ситуацията в Сирия. Вълната от протести срещу авторитарните режими в региона достигна и Сирия още през март 2011 г., като мирните демонстрации бяха посрещнати с жестоки репресии.

ООН подготвя хранителна помощ за 1,5 млн. сирийци

ООН заяви, че подготвя хранителни запаси за 1,5 милион души в Сирия като елемент от 90-дневен спасителен план в помощ на цивилни, които...

Според оценките на ООН за 11 месеца броят на смъртните случаи е достигнал близо 5500, задържани са 69 000, от които са освободени 32 000, се посочва в позицията. БСП подкрепя засилване на натиска и установяване на ефективни санкции срещу режима, включително прекратяване на всякакви оръжейни доставки.

От партията смятат за контрапродуктивни призивите за въоръжаване на опозицията, което би довело само до засилване на военната конфронтация.

Левицата призовава за единодействие на международната общност и гарантиране на пълно съдействие за мисията на специалния пратеник на ООН по кризата в Сирия Кофи Анан. Левицата подкрепя предложения от Арабската лига план, който предвижда доброволно оттегляне на Башар ал Асад от управлението на страната и осигуряване на мирен преход към демокрация, основана на многопартийна система, зачитане на правата на човека, свобода на медиите.

БСП отхвърля възможността за чуждестранна военна намеса в Сирия без санкция на Съвета за сигурност на ООН и призовава българското правителство да се въздържа от позиции, които биха могли да се тълкуват като подкрепа за подобни действия. Социалистите приканват българското правителство да предприеме всички необходими действия, насочени към гарантиране на сигурността на българските граждани в Сирия.

Сирия може да получи последен шанс

На фона на съобщенията за насилие и все по-голям брой бежанци сирийските власти продължават да разгромяват центровете на антиправителс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com