Бъчварова: Един от бежанците, участвали в бунта в Харманли, е бил част от радикална клетка

2193
Бъчварова: Един от бежанците, участвали в бунта в Харманли, е бил част от радикална клетка
Снимка: БГНЕС

Може да се каже, че в този момент ситуацията е овладяна. Има щаб, който работи на място, осигурена е храна и лекарски грижи за всички, които са на територията на центъра.

Това каза в пленарна зала министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова по повод случващото се в центъра за настаняване на бежанци в Харманли, предаде Фокус.

„До 15.00 часа на 25 ноември ще бъдат изпратени още 30 жандармеристи“, посочи тя.

„ДАНС установява лицата, които са организаторите и са подготвили протеста, има такава информация“, обясни министърът в оставка. „Прокуратурата предстои да проведе разпит на лицето, което е запалило българското знаме и по твърденията за упражнено полицейско насилие“, уточни Румяна Бъчварова.

Един от бежанците, предизвикали бунта в Харманли, към момента е установен за принадлежност към радикална клетка, допълни министърът.

На конкретен въпрос дали сред бежанците, предизвикали бунта, има установени хора, които принадлежат към радикална клетка, Бъчварова обясни, че ДАНС работи по тази линия и не може да съобщи бройка, защото се установява и добави – „може би един човек към момента е установен само”.

Запитана дали този човек принадлежи към „Ислямска държава”, Бъчварова уточни, че не може да каже в момента и допълни – работят колегите”.

Перата: Бунтът в Харманли завари държавата по "бели гащи"

Държавата не е била готова за събитията в бежанския лагер в Харманли. Това заяви малко преди началото на съдебния процес срещу него Пет...

Тя поясни, че на съвещанието при министър-председателя са били определени мерките за овладяване на ситуацията и начина, по който да бъдат разпределени лицата, участвали в безредиците в други центрове от затворен тип.

„Към вчерашния ден на 3 места в бежански центрове в Европа има подобни събития - на остров Лесбос в Гърция, в Италия до Торино и в лагера в Кале във Франция, което е довело и до струпване на бежанци в Париж“, каза още Румяна Бъчварова.

От думите на Бъчварова стана ясно, че в протеста, който възникна в 12.00 часа вчера в Харманли, са участвали около 2000 чужди граждани, настанени в центъра. Поводът за протеста е бил заради забраната да напускат свободно центъра, което е било наложено заради твърдения, че има остри заразни болести.

„Основните тежки диагнози не са потвърдени, но за да се успокои населението, Държавна агенция за бежанците въведе тази мярка, за да се проверят всички обитатели в центъра”, каза Бъчварова.

Бъчварова обясни, че вчера са изпочупени прозорци на столовата и административната част на бежанския център. Бежанците искали да напускат центъра и да им се осигури коридор в посока Сърбия. „Осигури се допълнително полицейско присъствие, като общо 459 служители са взели участие, 2 броя водомерни машини и 3 кучета. По полицаите са хвърляни камъни и други предмети, запалени са губи и контейнер за смет”, заяви вътрешният министър, цитиран от БГНЕС.

Бъчварова обясни, че вчера около 18.00 часа безредиците са прекратени, но в последствие са възникнали отново "точно във времето, когато са централните емисии на телевизиите".

„След това обстановката е нормализирана, задържани са 110 чужди граждани, участвали в безредиците. 24 служители на МВР са получили леки наранявания. Към настоящия момент са задържани 240 чужди лица, предстои да се задържат още допълнително. 15 от тях са заподозрени за хулигански действия, до 19.00 часа днес ще се изпратят още 30 жандармеристи”, обясни Бъчварова.

Тя съобщи, че прокуратурата е завела досъдебно производство за хулигански прояви и унищожаване на имущество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com