Бъчварова: Има план за дейностите при терористична заплаха

3701
Бъчварова: Има план за дейностите при терористична заплаха
Снимка: БГНЕС

Готови сме с план за дейностите при терористична заплаха. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на дискусионен форум „Общините през програмен период 2014-2020", предаде "Фокус".

"В най-общи линии би трябвало да се създадат щабове, ако има такава ситуацията и хората в рамките на компетентностите си да изпълняват функциите си", заяви Бъчварова. "Смятаме, че е най-добре областните управители да ръководят този щаб, а членове ще бъдат кметовете, както и всички свързани с необходимите действия институции", обясни тя.

Бъчварова уверява: Няма индикации за други оставки

"Към момента няма никаква индикация, че ще има други оставки", коментира пред журналисти в парламента вицепремиерът Румяна Бъчварова, с...

Бежанският натиск към България спада - има дни, в които нито един човек не преминава границата, каза още Румяна Бъчварова. "България в момента е една от държавите, които много успешно се справят с този проблем и всички мислят, че това се дължи само на това как се охранява българската граница и най-вече българо-турската", каза тя.

"Истината е, че ние успяхме да създадем такава организация, чрез която на няколко нива да успяваме да индикираме присъствието на бежанци, да ги задържаме и да ги регистрираме. Целта е да регистрираме хората, които се намират на територията на страната и след това те да имат възможност по регулярните процедури, по установеният ред да избират дали да останат или да отидат някъде другаде. Това е ключът за състоянието, в което се намира в момента България", коментира министър Бъчварова.

"Ние имаме спадащ натиск към момента и поредица от дни, в които нито един човек не влиза, а на външна граница задържаме пренебрежимо нисък брой. Но най-важната задача е работата, която се върши в населените места по установяването на присъствието и задържането на нелегалните мигранти", посочи още тя.

Във връзка с административната реформа, Бъчварова посочи, че тя не може да се осъществи отделно от реализирането на концепцията за електронното управление. "Работим в тази посока и планираме създаване на държавна агенция за електронно управление, която да координира усилията на всички местни и държавни институции в изграждането на електронните им системи и търсене на решение за предоставяне на електронни услуги. Най-големият проблем до този момент, при похарчени стотици милиони левове за електронни решение е липсата на какъвто и да било резултат от това, анализът ни показва, че отсъствието на съвместимост между техните системи идва от това, че те не са били координирани. Имаме отделни парчета, но нямаме система", уточни тя.

България и Франция засилват сътрудничеството между службите по вътрешна сигурност

Пописването на съвместната ни декларация е доказателство за високото ниво на сътрудничество между службите на България и Франция. Сам...

"Работата на агенцията, за която се надявам от догодина да започне съставянето й и малко по-късно функционирането й, е да координира и там да бъдат създадени стандартите, за да намерим най-доброто решение за съвместяването на това, което вече съществува като системи на едно или друго място", посочи Бъчварова. Според нея това означава облекчение и много по-висок потенциал за общинските служители и облекчение за гражданите.

"Вече имаме концепция за електронната идентификация, документите, които ще започнем да издаваме от 2017 г. ще съдържат чип, с който всеки може да се идентифицира", уточни тя. „Имаме прозорец от около 1 година да се разработят услугите. Целта на агенцията също е да създаде базисната инфраструктура, върху която да стъпи електронното управление", добави Бъчварова. По думите й, абсурда на ситуацията в момента е, че гражданите използват административните услуги, за да се осъществят като посредник между отделните администрации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com