Бъдещето на 2000 деца от домове е застрашено от план на правителството, казват експерти

17074
Бъдещето на 2000 деца от домове е застрашено от план на правителството, казват експерти

25% от децата по света страдат от недохранване

Една четвърт от децата по света страдат от недохранване, сочат данните на ново изследване на британската благотворителна организация &b...

Бъдещето на над 2000 деца от различни домове ще бъде сериозно застрашено, ако Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) бъде преместена към Министерството на младежта и спорта, както предвижда новото правителство. Предупреждението беше отправено от редица неправителствени организации на пресконференция днес. Над 170 НПО са изпратили отворено писмо до кабинета, парламента, омбудсмана и политически партии, в което се обявяват твърдо срещу преместването на агенцията.  

В момента процесът по деинституционализирането на 2000 деца от 55 домове за сираци и хора с увреждания е в изключително напреднал етап, обясни изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов. Предвижда се в следващите две години те да бъдат разпределени на 185 нови места, сред които центрове за настаняване от семеен тип. Ако обаче в ДАЗД настъпят структурни и кадрови промени, процесът може да бъде блокиран, защото няма да има достатъчно квалифицирани специалисти, които да го ръководят, твърдят от организацията. Елка Налбантова от Коалиция "Детство 2025-та година" пък обясни, че за 300 от децата преместването от домовете е високорисково и решенията за тях трябва да се взимат особено внимателно на национално ниво.

Според плановете на кабинета "Орешарски" ДАЗД трябва да премине под контрола на Министерството на младежта и спорта. По закон в момента агенцията е причислена към Министерски съвет, но реално се управлява от Министерството на труда и социалната политика. Представители на организации, които основно се занимават с търсенето на нови домове за децата от институции, обясниха, че никой не се е допитал до тях какъв ефект би имало преместването. За утре обаче е насочено общо събрание в социалното министерство, на което въпросът ще бъде предложен за обсъждане.

През 2000 г. ДАЗД бе създадена като надведомствен орган, но така и не стана независима. Държим да знаем кой е отговорен за всяка една предлагана политика и да имаме активен диалог с властта, изтъкна Георги Богданов.

Днес в Брюксел стартира кампания под мотото „Да отворим врати за децата на Европа”, която цели правителствата на всички страни на Стария континент да вземат решения дали да продължат реформите по затварянето на социалните домове. Европейската комисия многократно изрази препоръки към България процесът по деинституционализирането да продължи и затова е важно да продължим по този път, заяви регионалният мениджър на „Надежда и домове за децата” за Централна и Източна Европа Галина Бисет.

От организациите обясниха, че и дори и в момента ДАЗД не е достатъчно ефективна, тъй като на един социален работник се падат по 200 случая, докато в подобни агенции в Европа един човек работи средно по 20-25 случая.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...