България е застрашена от по 34 хил. евро глоба на ден

2243
България е застрашена от по 34 хил. евро глоба на ден
Снимка: Getty Images

Европейската комисия заведе две дела пред Европейския съд срещу България. Първото е заради това, че не сме уведомили ЕК дали сме транспонирали изцяло в законодателството си Директивата относно колективното управление на правата. Тя се отнася до колективното управление на авторското право и сродните му права и многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн. Второто дело е пак заради липса на уведомление – този път какво правим, за да интегрираме в законодателството си правилата на ЕС за установяване на рамка за морско пространствено планиране.

По отношение на авторските права, България е заплашена от глоба от 19 121,60 евро на ден, ако ЕК спечели в Европейския съд. В това направление дело е заведено още срещу Испания, Люкесембург и Румъния. Най-сериозна във финансово отношение е опасността за испанците – над 123 хил. евро глоба, а Румъния може да бъде санкционирана с малко над 42 хил. евро на ден.

ЕК рестартира процедура срещу България заради електронните документи

Рестарт на наказателна процедура срещу България за неизпълнение на изискването за създаване на единно звено за контакт за задължителния...

По същество, в случая България и другите три държави не са обяснили как осъществяват мониторинг относно това дали организациите за управление на колективни права плащат навреме и точните дължими суми на авторите, които събират за ползването на авторски произведения, конкретно музика. В България организацията, която е най-разпознаваема като управляваща колективни авторски права, е Музикаутор. Нарушението е по чл. 43 от Директивата за колективното управление на авторските права, в който пише следното: (..) органи­зациите за колективно управление на авторски права следва да са задължени своевременно да фактурират на доставчиците на услуги и да разпределят сумите, дължими на носителите на права. С цел това изискване да даде желаните резултати е необходимо ползвателите да предоставят на организациите за колективно управление на авторски права точни и навременни отчети за изпол­ зването на произведенията".

Срещу румънците има и отделна процедура – защото Букурещ не е въвел задължителна система за колективно управление по отношение на музикалните произведения.

По отношение на морското пространствено планиране може да ни бъде наложена глоба от 14 089,60 евро на ден. Заедно с нас, на съд отиват още Гърция и Финландия, като Атина може да бъде глобена с над 31 хил. евро на ден, а Финландия – със 7 739,76 евро на ден, защото Финландия все пак е уведомила частично Брюксел за взети мерки.

Тук става въпрос за съгласувано управление на морското пространство, за да се улеснят дейности като например развитие на енергийни мрежи, морски пътища, газопроводи, подводни кабели – нарушение на чл. 15 от Директивата 2014/89/EC.

ЕК стартира 4 процедури срещу България за нарушения

Европейската комисия предприе следващи стъпки срещу България по 4 процедури за нарушение на европейските закони. България рискува заве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com