България гневна: Как да защитим живота и дома си?

23645
България гневна: Как да защитим живота и дома си?

Случаят с иконописеца Йордан Опиц, който влиза в затвора за убийство на крадец, предизвика дебат и бурна обществена реакция в защита на художника.

Масирана кампания тръгна и в социалната мрежа „Фейсбук".

Трябва ли да ни убият в собствения ни дом, за да сме в правото си да се защитим законно? "Мисия невъзможна" ли е отбрана при нападение? И какъв е позволеният отпор според българските закони?

Обраха тотопункт посред бял ден в центъра на Русе

Тотопункт бе обран днес в центъра на Русе. Наглата кражба е извършена в най-оживеното време на деня, по време на обедната почивка на ...

Тези въпроси вълнуват за пореден път българската общественост, а историята, повдигнала наново дискусията е следната:

Иконописецът Йордан Опиц беше осъден на 5 години затвор от Висшия касационен съд, след като през 2007 г. уби крадец при опит да се защити.

Блокът на Опиц е обиран многократно, кооперацията е като магнит за взломаджиите, които са се пробвали над 40 пъти. До момента нито един от тях не е заловен...

При поредния опит Опиц и други комшии залавят крадци и ги затварят в помещение. Единият от тях прави опит да избяга. Опиц стреля по него, след като вижда, че в ръката си държи отверка, с която иска да го нападне.

По-късно крадецът умира. Художникът смята, че смъртта не е настъпила в следствие на неговия изстрел. 

Български бандити пак ни излагат в Европа

Интерпол съобщи, че белгийската полиция е разпространила кадри от охранителна камера от обир в бижутерски магазин, при който собствен...

"Да отнемеш човешки живот е най-тежкото нещо в целия свят. Най-лошото е, че ми приписаха това. Повярвайте ми - не лъжа, не крия. Застанах пред вратата, изведнъж едното крило се отвори с трясък... Той скочи пред мен на метър и половина, приклекна, с 40-сантиметрова отвертка в ръка. След това се изправи - извадих пищова и тогава гръмнах", разказва иконописецът.

По думите на художника това, което става в нашата страна не е просто престъпност, а масово явление.

Пистолетът, с който Опиц стреля по крадеца, бил газов. „Ако исках да го убия - в чекмеджето имам три ловни карабини...," казва той.

"Всичко по това дело е манипулирано. Десетки експерти ми казаха, че газов пистолет не може да има такава взривна сила, която да накара сачмата да мине през фланела, кожа, вътрешни органи и да заседне в левия хълбок", твърди зографът. И вярва, че всички доказателства по делото са измислени, за да получат близките на убития "кръвнина" от 300 000 лв.

Убитият Мариан Янчев, на 27 години при инцидента, е бил наркозависим. Задържан е 92 пъти от МВР, обществено порицан и с две условни присъди, но на свобода...

Взривиха банкомат в квартал "Надежда"

Банкомат беше взривен през изминалата нощ в столичния квартал "Надежда" - 6, съобщиха от пресцентъра на МВР. Тази нощ около 3.20 ч. в...

Днес България пита "До кога?".

Хиляди в социалните мрежи негодуват.

Фейсбук прегря от коментари. Граждани защитиха Опиц и дори поискаха вицепрезидентът Маргарита Попова да го помилва.

"Престъпниците оръжие си имат, а хората няма с какво да се защитават", негодуват гражданите и сравняват ситуацията със защитата на частната собственост и живота на човек с тази в САЩ, където домът е неприкосновен.

Хиляди искат допълване на статута за неизбежна самоотбрана и правото хората да получат възможността да защитават живота и собствеността си.

Преди време и премиерът Бойко Борисов каза, че е за промяната и предпазливо допълни, че ако има такова предложение, той би го подкрепил, въпреки че може да се сметне за неевропейско.

Набелязват жилища за обир по Wi-Fi

Домовите крадци измислиха напълно нов и революционен начин да набелязват апартаментите, които смятат да оберат. Преди да влязат, апаш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com