България изрази пълна подкрепа за членството на Сърбия в ЕС

20765
България изрази пълна подкрепа за членството на Сърбия в ЕС
Снимка: БГНЕС

България и Румъния подкрепят Сърбия за успешни преговори и успешно членство в ЕС, тъй като и двете страни са заинтересовани от това всички страни от Западните Балкани да станат по-скоро членове на ЕС, за да може дори и през инструментите на ЕК да задълбочаваме нашето сътрудничество. Това заяви в Русе премиерът Пламен Орешарски след срещата си с премиерите на Румъния Виктор Понта и на Сърбия Ивица Дачич, предаде БГНЕС.

Тримата министър-председатели са обсъдили и възможностите, които предоставя Дунавската стратегия за съвместни проекти, с оглед на ускореното развитие. Пограничното сътрудничество е важен фактор за хората, живеещи от двете страни на Дунав, заяви Орешарски.

Орешарски изрази очакване да има декларация, която да подкрепи териториалната цялост на Украйна

Важно е Европейският съвет да постигне единна позиция, заяви министър-председателят Пламен Орешарски преди срещата на държавните и пр...

Тримата премиери са обсъдили и кризата в Украйна и неблагоприятното й отражение върху целия регион. "Изразихме надежда, че чрез един по-пълноценен диалог между Киев и Москва ще се намери по-бързо решение на кризата, така че негативните ефекти да не са дългосрочни. Одобрихме и декларация от днешната среща, която регламентира, или по-скоро визира насоките на сътрудничество между трите страни и дава според мен една добра рамка на разговорите, които проведохме, и на бъдещото ни намерение за още по-тясно сътрудничество", заяви Пламен Орешарски.

На свой ред Виктор Понта също каза, че Румъния ще окаже пълна подкрепа за членството в ЕС на Сърбия и ще сподели опита си – положителен и нетолкова.

Понта е отправил официална покана към колегите си за среща в Крайова, където да обсъдят институционализирането на сътрудничеството, и посочи като положителен пример Вишеградската четворка.

Сръбският премиер Ивица Дачич подчерта, че и трите страни защитават една и съща позиция и трябва да намерят общите си интереси, които да бъдат постоянно застъпвани пред другите международни форуми. Той благодари на Румъния и на България, че подкрепят страната му за интеграцията в ЕС. "Това е много важно, защото Сърбия е минала през един много труден период, много трудно начало. Дълги години ние имахме като цел започването на преговори с ЕС и най-сетне го направихме. Трябва да завършим тези преговори, колкото е възможно по-рано", каза още Дачич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com