България напредва бързо в интеграцията на ромите

1900
България напредва бързо в интеграцията на ромите
Снимка: Getty Images/Guliver

България е сред страните, напреднали най-много в интеграцията на ромите, показва оценката на Европейската комисия за ромското сключване от 2011 г. до момента.

Повече деца от ромски произход участват в образованието и грижите в ранна детска възраст (53 % през 2016 г. в сравнение с 47 % през 2011 г.) — най-големи подобрения са отчетени в Испания, Словакия, България, Унгария и Румъния — и по-малко напускат училище преждевременно (68 % през 2016 г. в сравнение с 87 % през 2011 г.), съобщава Брюксел. По втория показател България отново е една от държавите, в които се отчита най-голямо подобрение, заедно с Испания, Словакия и Чехия.

Виктор Орбан: Мюсюлманите не могат да бъдат интегрирани

Унгарският премиер Виктор Орбан, говорейки в румънския град Байле Туснад, заяви, че "империята на Джордж Сорос" подкопава интересите на...

Като цяло положението бавно се подобрява: например броят на ромите, участващи в образованието в ранна детска възраст вече се е увеличил, а броят на преждевременно напускащите училище е намалял. От друга страна, оценката показва също, че 80% от ромите в ЕС все още са изложени на риск от бедност. Този процент е по-нисък от този за 2011 г., но подобренията в образованието, заетостта, здравеопазването и жилищното настаняване обаче са неравномерни и скромни.

Сегрегацията остава важен проблем, като над 60% от българските ромски деца учат в училища, в които няма други етнически групи. Освен това прекалено малко ученици успяват да стигнат до университет.

Липсата на основно здравно осигуряване продължава да е сериозен проблем в няколко държави членки. Например половината от ромското население в България и Румъния няма достъп до основно здравно осигуряване.

Достъпът на ромските домакинства до основни услуги (питейна вода и електроенергия) се подобрява, особено в България, Румъния, Словакия и Чешката република, но ромите в Португалия, Чешката република и Испания се сблъскват все по-често с дискриминация, що се отнася до достъпа до жилища, включително социални такива.

Амин - прокуратурата, съдът и МВР не са виновни за престъпността

Необходими са повече закони, а не толкова прокуратурата и МВР да си вършат по-добре работата. Тази теза, макар и не много разпалено, ка...

Нарастващият дял на младите роми, които не участват в никаква форма на образование, трудова заетост или обучение (63 % през 2016 г. в сравнение с 56 % през 2011 г.), е тревожен сигнал, че преходът от образованието към заетостта и други области не е ефективен. Този процент е нараснал в Испания, Словакия, Румъния, Чешката република и Унгария.

Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс заяви: "ЕС се основава на ценностите толерантност и равенство. Все още не всички граждани се радват на тези ценности, а това е неприемливо. Държавите членки трябва да увеличат усилията си за подобряване на интегрирането на ромите, ако искаме да сложим край на предразсъдъците, сегрегацията и дискриминацията, които ромите продължават да усещат и днес."

Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, заяви: "С подкрепата на Комисията правителствата от ЕС изготвиха стратегии за интегриране на ромите — това е важно, но е само първата стъпка. Сега държавите членки трябва да изпълнят тези стратегии и да внесат действителни положителни промени в живота на хората. Най-важната сфера, в която това трябва да стане, е образованието. Децата от ромски произход трябва да имат абсолютно същия достъп до училищата като другите деца. Образованието е ключът към по-добро интегриране в обществото. То открива възможности за намиране на работа и за по-добър живот за всеки."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com