България няма да бъде обект на мониторинг заради бежанците, каза Малмстрьом

9206
България няма да бъде обект на мониторинг заради бежанците, каза Малмстрьом

България няма да бъде поставяна под мониторинг заради бежанците. Няма нужда от това, заяви комисарят по вътрешните работи на ЕС Сесилия Малмстрьом пред БНР.

В началото на тази година тя имаше намерение да активира спрямо страната ни специален механизъм за ранно предупреждение заради бавните процедури по обработка на документите на търсещите убежище и лошите битови условия. Днес обаче Малмстрьом беше категорична, че ситуацията у нас е овладяна и не се налага въвеждане на подобен механизъм:

Италия иска помощ за бежанския поток от Африка

Италианският флот практически сам трябва да се справя с огромния приток на имигранти, които се опитват да слязат на европейския бряг...

Видяхме в България много, много сериозни усилия за справяне със ситуацията. Постигнат беше голям напредък въпреки продължаващия натиск от новопристигащи хора. Така че в този момент нито за нас, нито за българските власти има необходимост от прилагане на този инструмент. Разбира се, ние ще продължим да работим с българските власти и да им помагаме с всичко възможно. Не е изключено да има и нови вълни от търсещи убежище, но смятам, че ситуацията в България е под контрол, заяви комисарят по вътрешните работи.

Днес в Брюксел беше представен годишният доклад на Европейската служба за подкрепа на бежанците, според който през миналата година България е била от най-засегнатите страни - с ръст на търсещите убежище.

По-рано днес бяха изнесени данни, според които през 2013 г. страната ни е приела 4 пъти повече бежанци в сравнение с 2012 г. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com