България няма да настигне по стандарт останалите държави в ЕС още 23 - 24 години

6717
България няма да настигне по стандарт останалите държави в ЕС още 23 - 24 години
Снимка: Thinkstock Images

България няма да достигне жизнения стандарт на останалите страни-членки в Европейския съюз в рамките на следващото поколение. Това показват данни от доклад, изготвен от Световната банка, посветен на потенциала на България за устойчив растеж.

Докладът беше представен по време на среща във Велико Търново, организирана от представителствата на Европейската комисия и на Световната банка в България, предаде „Фокус”.

Българската икономика расте бавно, докато гръцката пропада бързо

Българската икономика расте бавно, гръцката пропада бързо. На Балканите най-оптимистична е ситуацията в Румъния. Това е изводът от ...

Според анализа през последните 13 година производителността на труда в България се увеличава с 3% годишно. При този ръст на производителността на труда българите нямат възможност да достигнат средните доходи в Европа. Ръстът на производителността трябва да се увеличи до 4%, за да може в следващите 23-24 години да се достигнат средните доходи в Европа. При по-висок ръст, от 5% годишно, това може да стане 7-8 години по-рано.

„Много е трудно да се поддържа такъв висок ръст на производителността на труда в рамките на десетилетие, но не е невъзможно. Ние виждаме опита на Румъния, на Латвия, също и на Ирландия. Смятаме, че ако се предприемат мерки за постигане на по-бърз, по-приобщаващ и по-устойчив растеж, може да се постигне определен просперитет и може да се ускори изравняването на доходите с тези на ЕС”, посочи Стела Илиева, старши икономист в офиса на Световна банка в България.

Тя подчерта, че поради неблагоприятните демографски тенденции, броят на работещите в България намалява непрекъснато. Прогнозите са, че този проблем ще се задълбочи още повече за в бъдеще. Ще има по-малък брой включени в пазара на труда, които трябва да работят по-продуктивно. Поради тази причина няма да се постигне същият доход и да се увеличава доходът на глава от населението.

Според Световната банка България трябва да се възползва от повече източници на растеж, за да се постигне по-бърз, по-приобщаващ и по-устойчив растеж. От 2009 година насам растежът на БВП на България е под 2%. Изравняването на доходите се забавя, а младите хора продължават да напускат страна в търсене на по-добри възможности за работа и учене в чужбина, а делът на бедните се увеличава. Една от причините за тази ситуация в страната ни са слабостите в държавното управление и слабостите в институциите. Те оказват негативно влияние върху конкурентноспособността на българските фирми. Недостатъчно ефективната работа на енергийния регулатор, на съдилищата и при управлението на публичните финанси, намалява икономическата способност на фирмите да произвеждат и да продават конкурентна продукция. Слабостите в управлението също затрудняват и достъпа до ключови публични услуги като здравеопазване, образование, пенсии, социална защита, а също така оказват влияние върху икономическата стабилност.

Икономиката ни е в три индустрии и два града

Преработващата индустрия, аутсорсингът и бизнес услугите и секторът на ИТ/комуникационни услуги са двигателите на новосъздадената заето...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com