България още цени просветата и културата, хиляди празнуваха 24-и май

15425
България още цени просветата и културата, хиляди празнуваха 24-и май
Снимка: БГНЕС

България още цени просветата и културата. Това стана ясно по време на празненствата по случай 24 май. В София се проведе тържествено шествие, в което се включиха хиляди. Те извървяха пътя от Националния археологически музей до паметника на светите братя Кирил и Методий. А след отслужения тържествен водосвет, всеки имаше възможност да положи цветя пред паметника.

"Чистете езика си от грозни и ненужни думи, това е, което ни обединява - нашият език, преминал през вековете", заяви епископ Тихон по време на традиционния водосвет.

Две години откакто кирилицата навлезе в документите на ЕП

На днешния ден, преди две години, българският евродепутат Ивайло Калфин писа на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, че л...

В празника участваха президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на образованието Анелия Клисарова, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Държавният глава отбеляза, че делото на Кирил и Методий е променило културния и духовния облик на християнския свят. "Нека не изграждаме изкуствени бариери, а да продължим делото на светите братя, равноапостоли, Кирил и Методий, издигайки нови мостове на сътрудничество и приятелство", заяви Плевнелиев.

Пред паметника на светите братя Кирил и Методий бяха поднесени венци и цветя, а първокласници рецитираха емблематичното произведение на Иван Вазов "Аз съм българче". Други първолаци пуснаха в небето балони с отпечатани букви от азбуката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com