България отбелязва 19-тата Международна нощ на прилепите

5657
България отбелязва 19-тата Международна нощ на прилепите

България отбелязва 19-тата Международна нощ на прилепите, съобщиха от Зелени Балкани.

В честването ще участват над 20 организации, институции и граждански групи, сред които: Център за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН (ЦИЗП); Сдружение "Култура и Енергия"- Русе; Българско дружество за защита на птиците - БДЗП; Българска фондация „Биоразнообразие“ – БФБ; Сдружение „Деветашко плато“ ; Скаутски клуб „Мадарски конник“ – Шумен; Регионален Исторически музей – Русе; Регионален Исторически музей – Благоевград; Исторически музей – Кнежа; Регионален Исторически музей – Стара Загора; ДПП „Врачански Балкан“; ДПП „Русенски Лом“ ; ДПП „Сините Камъни“; Община Ловеч; Спелео-клуб „Приста“ - Русе; Спелео-клуб „Саламандър – Стара Загора“; Спелео-клуб „Пълдин“ – Пловдив; Спелео-клуб „Непиаст“ – Бургас; Спелео-клуб „Хеликтит“ - София; Спелео-клуб „Дервент“ – Велико Търново; Ученически спелеоклуб "Проф Рафаил Попов" – Велико Търново, Гимназия по туризам "Д-р.Васил Берон", Велико Търново, Селео-клуб "Приста" – Русе, Арена медия - Русе, Младежки дом - Пазарджик; CulturLab; Дни на изкуството и природата - Пазарджик, КАУЗА ПРИРОДА.

Вижте първото малко белоглаво лешоядче, излюпено в Стара планина от 70 години насам!

На 09 юни  2015 г., Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици успя да зърне първото малко белоглаво лешоядче, излюп...

Презентации, конкурси за детска рисунка, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, конкурси и викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите.

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.

Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. През 2013 г. България отбелязва Нощта на прилепите за 17-ти път.

ПРОГРАМА НА КАМПАНИЯТА

В СОФИЯ (17 септември) събитието ще се проведе в Националния природонаучен музей, от 11:00 до 18:00 часа. Организаторите от Центъра за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН Ви очакват с прожекции на филми, научно популярни презентации, Арт работилници за деца и възрастни, както и изследователски игри.

Единствените брадати лешояди у нас сформираха двойка

Единствените брадати лешояди в България сформираха двойка след осем години очакване. Това съобщиха от екосдружението "Зелени Балкани", ...

В ПЛОВДИВ (19 септември) събитието ще се проведе от 18:00 часа в Цар-Симеоновата градина. Нощта се организира от Зелени Балкани и включва информационно-образователна кампания, презентации за прилепите, изложби, рисуване, игри и викторини.

ВЪВ ВРАЦА (23 септември) събитието се организира от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, Читалище „Развитие“, които са подготвили презентации, прилепна гимнастика, „прилепни игри“ и различни ателиета и томболи. Нощта на прилепите ще започне от 16:00 часа в Информационен център – НАТУРА.

БЛАГОЕВГРАД (24 септември) – БФБ и РИМ-Благоевград се присъединяват з а първи път към нашата „прилепна коалиция“ с различни занимания, които ще се състоят в РИМ – Благоевград.

СЛИВЕН (25 септември). Зелени Балкани и ДПП „Сините камъни“ ще посрещнат децата в Информационния център на парковата дирекция, с презентация, прожекции на филми и други интересни занимания.

ПАЗАРДЖИК (26 септември) се присъединява към Нощта на прилепите за първи път. Зелени Балкани, Младежки дом - Пазарджик, CulturLab, Дни на изкуството и природата, КАУЗА ПРИРОДА ще организират информационни и творчески инициативи, за популяризиране на прилепите

Белоглавата лешоядка Лешка мъти отново

Лешка - белоглавата лешоядка в Спасителния център отново мъти! Камерата, поставена във волиерата, ни позволи да видим точно кога е сне...

В ПЛЕВЕН (28 септември) – Зелени Балкани и РИМ-Плевен ви очакват от 11 до 16,00 часа в Музея за прилепни занимания.

В ЛОВЕЧ (29 септември) – Зелени Балкани и Сдружение „Деветашко плато“ ще организират с подкрепата на Община Ловеч информационно-образователна кампания, която ще се състои на площад „Тодор Кирков“ от 17.00ч.

В КНЕЖА (30 септември) в Общинския исторически музей организаторите от ЦИЗП - БАН и Зелени Балкани ще очакват малки и пораснали деца от 18:00 часа. Събитието ще включва презентации за прилепите, изложба, викторина и арт работилници.

В СТАРА ЗАГОРА (1 октомври), Зелени Балкани и РИМ – Стара Загора очакват гостите си в РИМ – Стара Загора, от 15:00 часа, за да научат много нови и интересни неща за прилепите.

В РУСЕ (2 октомври) - Нощта на прилепите ще бъде отбелязана с открит урок по връзване на възли и начини за осигуряване при работа с въже, практическо занятие с възможност за спускане по въже (тролей), боди арт - изрисувани лица на деца от деца-художници, работилница за рязане, оцветяване и връзване на домино - силует на прилеп, прожекция на филм "На гости в мрака" с презентация за прилепите и накрая след залеза на слънцето демонстрация - работа с детектор за ултразвук. Организатори са Регионален исторически музей - Русе, Партньори: Пещерен клуб "Приста" - Русе, Арена медия - Русе и БДЗП – Русе.

Арт ателие в нощта на прилепите в Пловдив

През 2014 г. България ще отбележи за 18-ти път Нощта на прилепите. Инициативата стартира с дейности днес от 17.00 часа в Градската град...

В БУРГАС (6 октомври) – Зелени Балкани, БФБ и СК „Непиаст“ организират от 18:00 часа в Културен център „Морско Казино“ презентация, детски конкурс за рисунки, печива, плетива и други форми с прилепи, арт занимания, а от 19:00 часа - наблюдения на прилепи и работа с детектор в Морската градина.

 

В ПОМОРИЕ (7 октомври) в Информационния център за Поморийско езеро ще бъдат представени презентации пред ученици от града.

 

В ШУМЕН (10ти октомври) – ЦИЗП-БАН и Скаутски клуб „Мадарски конник“ – Шумен е организатор на информационно-образователна кампания, която ще се проведе от 17:00 часа в Младежкия дом в града.

ВАС: Тома Белев незаконно е бил председател на Асоциацията на парковете след 2008 година

Екологът Тома Белев е заемал незаконно висок пост в продължение на цели четири години, през които без легитимна власт е упражнявал пр...

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО и Мусина – (10 октомври и 8ми октомври) – Пещерен клуб „Дервент“ по традиция ще провокира децата с различни занимания, в партньорство с Ученически спелеоклуб „Проф Рафаил Попов“ – Велико Търново и Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“. За целта ще бъде подредена изложба, ще се изнесе беседа и ще има презентации за прилепите, след което ще бъдат осъществени активности за деца и ученици (викторина, рисунки, маски, и др.), както и демонстрация и на спелеотехника. Инициативите ще бъдат проведени в професионална гимназия по туризъм "Д-р В.Берон" на 08.10.2015г. В с.Мусина, Нощта на прилепите ще се проведе на 10.10.2015г. По традиция активности на прилепна тематика ще бъдат представени на поляната пред пещерата. Ще има демонстрация на пещерна екипировка и техника. Преди това ще бъде проведена среща-разговор с местното население в клуба при кметството с презентация за прилепите. При добро време ще бъдат проведени и нощни наблюдения на прилепи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com