Българите с ниско доверие към правителството по отношение на корона кризата

1743
Българите с ниско доверие към правителството по отношение на корона кризата
Снимка: iStock

Гражданите на Финландия и Дания имат най-високо доверие в своите правителства, за разлика от тези на България и Полша. Това показват резултатите от проучване сред европейците във връзка със стреса в началото на пандемията от COVID-19, резултатите от които са публикувани в научното списание Royal Society Open Science и цитирани от ТАСС.

Стресът е естествената реакция на човека при неблагоприятни промени. Целта на учените е била да проверят как се държи човек в стресова ситуация по време на пандемията, дали спазва препоръките на Световната здравна организация(СЗО) и правителството, как защитава себе си и околните от коронавируса.

Епидемиолог: Засега няма данни за по-висока заболеваемост сред ваксинираните

"Ваксината на "АстраЗенека" в момента на много места в Европа е спряна от употреба за имунизации. Аз не бих казал, че обективно от данн...

Направено е допитване сред повече от 75 000 респонденти от всички 27 държави от ЕС, като 74% от анкетираните са били жени, а около 25% - мъже.

Общото ниво на стрес е оценявано по десетобална скала, разработена през 1983 г. Тя показва нивото на стрес сред хората през последната седмица. Участниците в проучването са питани, например, дали чувстват липса на контрол върху събитията, дали нараства натискът от появилите се затруднения и чувството за разочарование заради неочакваните промени. Показателите над 2,4 бала се смятат за умерени, а над 3,7 – за високи.

Участниците в проучването трябвало да отговорят и на въпрос за причините за стреса. Резултатите показват, че европейците са обезпокоени повече от състоянието на националната икономика и едва след това от опасността да се заразят с COVID-19 и евентуална хоспитализация. Хората преживяват стрес заради роднините и приятелите си, заради работата, чувството на изолация и т.н.

На въпрос доколко гражданите имат доверие на националните системи за здравеопазване, на СЗО, полицията, социалните служби и националните правителства, с най-висок процент на доверие се оказва, че се ползва Световната здравна организация.

Високо доверие в Гърция към Covid ваксините

Гърците са оптимисти с високо доверие по отношение на ваксините, предава БНР. Социологическо проучване показва, че над 80% от тях вижд...

Що се отнася до резултатите за доверието към националните правителства, с най-високо доверие се ползват управляващите във Финландия и Дания, докато гражданите на България и на Полша имат значително по-малко доверие към ръководството на своите страни.

Участниците в проучването са оценили и адекватността на мерките срещу COVID-19 в държавите си. Словения и Словакия смятат националните мерки за излишни, а гражданите на Унгария и Франция – за недостатъчни. Прави впечатление, че в държави, в които доверието към правителството е по-голямо, мерките за социална дистанция се спазват по-стриктно.

Отричането на COVID-19 зависи от доверието на хората към обществените институции, от вярата, че държавата няма да ги остави да се оправят сами с проблемите. Върху доверието в институциите влияят много фактори и по-специално нивото на корупция в съответната държава. Резултатите от изследването може да се използват при подготовката на препоръки как правителствата да комуникират с хората при определени ситуации, смятат експертите. 

Още: Борисов: Много ми е приятно, че за COVID-19 ни сравняват със САЩ, Германия и Израел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа