Българите търпят най-остри материални лишения в ЕС

22984
Българите търпят най-остри материални лишения в ЕС
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Поредна негативна статистика описва развитието на България в последните години. Оказва се, че в рамките на ЕС България е страната, чието население е търпяло най-остри материални лишения през 2012 г. На такива са подложени 44% от хората у нас. В Румъния тази стойност е 30%, а най-ниска е тя в Люксембург и Швеция (1%). Това сочат данни на Евростат, цитирани от БГНЕС.

В ЕС 10% от населението е било в положение на остри материални лишения или условия на живот, свързани с ограничения, заради липса на ресурси. Това се изразява например в невъзможност да си плащат сметките, да отопляват жилището си или да заминат на ваканция за една седмица извън жилището си.

Бедните в Чехия са над 1 милион

10% от чехите живеят с под 580 евро на месец, което ги поставя под прага на бедността. В големите градове обаче тези пари не стигат за ...

Близо 49% от българите са били заплашени от бедност или социално изключване през 2012 г., сочат още данните на европейската статистическа служба.

По този показател страната ни е на първо място сред държавите-членки на ЕС. Следват Румъния с 42%, Естония с 37% и Гърция с 35%. В същото време само 15% от жителите на Чехия са заплашени от бедност и социално изключване, както и 17% от финландците, 18% от шведите и люксембургците и 19% от французите.

Близо една четвърт от европейците или 124,5 милиона души са били изложени на риск от бедност и социално изключване през 2012 г.

Заплашените от бедност хора са изправени пред поне един от няколко проблема - прочетете кои са те в expert.bg.

Евростат: 55,6% от българите живеят в лишения

55,6% от българските граждани са живели в материални лишения през 2010 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат,...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com