Българската армия има 5 договора със санкционираната от САЩ руска компания "МиГ"

7292
Българската армия има 5 договора със санкционираната от САЩ руска компания "МиГ"
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Що се отнася до българската армия, България има рамково споразумение и 5 договора в неговите рамки, които са с руска компания, която е под прицела на американски санкции. Рамковото споразумение е за поддръжка на самолетите МиГ и е с РСК "МиГ", стойността му е 41,565 млн. евро. Споразумението включва доставка на имущество, ремонти на оборудване и на 4 броя двигатели РД-33, контролно-възстановителни работи на 3 броя учебно-бойни изтребители МиГ-29УБ и др. То изтича на 21.03.2022 година т.е. след малко повече от месец, като в неговите рамки са сключени въпросните 5 договора. А цените са възможно най-изгодните, защото са под условие най-ниска цена, съгласно чл. 70, ал. 1 от Закона за обществените поръчки (ЗОП). Това казва военният министър Стефан Янев в отговор на два въпроса, зададени от депутата от "Демократична България" Мартин Димитров.

РСК "МиГ" попада под американски санкции година преди да сключим рамковото споразумение. Само че санкциите не са "абсолютни" и САЩ имат ангажимент да помагат на партньорски държави за подсилване на военните им способности и да им разясняват за кои действия със санкционирана руска компания всъщност се налагат санкции. Но в отговора на Янев няма изрично посочени подробности за какво точно са петте договора т.е. какъв е предметът им. Четири от тях обаче са с удължен срок за изпълнение - заради забавяния, предизвикани от пандемията.

Случайно или не, Русия разкри нов проект за нов военен самолет

По време на интервю с руския вицепремиер по въпросите на отбранително-промишления комплекс Юрий Борисов пред журналисти от изданието РБ...

В друг свой отговор на въпрос на Димитров, военният министър казва, че "единственото изключение" от реда най-ниска цена, ниво на разходите, като се отчита разходната ефективност, включително и за целия жизнен цикъл и оптимално съотношение качество/цена, е договорът за ремонт на 6 двигателя на самолети МиГ, сключен с Полша през 2015 година. Янев изрично уточнява, че този договор е изпълнен в срок, през 2020 година, но в бъдеще поляците не могат да поддържат самолетите ни с такова споразумение. По тази тема още когато беше гореща, дори Румен Радев коментира, че полските заводи нямат неограничен капацитет за постоянно обслужване на външни клиенти.

Припомняме, че заради този договор бившият военен министър Николай Ненчев беше изправен пред съда. Според прокуратурата, той нарочно е забавил изпълнението, като така е нанесъл вреди на бойната ни авиация. Само че миналата година Ненчев окончателно беше оправдан от съда, като и на първа инстанция решението беше такова.

Остава обаче отворен въпросът - след като само договорът с Полша не е с условие "най-ниска цена", рамковото споразумение с РСК "МиГ" за най-ниска цена ли е и как го знаем, след като споразумението е сключено с "договаряне без публикуване на обществена поръчка"? С други думи, РСК "МиГ" е единствената възможност.

По-рано днес, 14 февруари, президентът Румен Радев, който беше главнокомандващ на ВВС преди да стане държавен глава, "открои готовността за партньорство на страната ни в рамките на съюзническите контингенти, което да допринесе за запълване на дефицита на способности в българските сухопътни войски". Отговорът беше даден след въпрос дали да очакваме американски войски на българска територия заради кризата между Украйна и Русия.

Държавата одобри стотици милиони за ремонт на руските ни изтребители

С две отделни свои решения от днешното си заседание Министерският съвет прие да отпусне нова порция милиони за ремонт на отдавна остаре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com