Българските шофьори обявиха постоянна блокада на границата с Гърция

5085
Българските шофьори обявиха постоянна блокада на границата с Гърция
Снимка: БГНЕС

Блокадата на границата с Гърция от българска страна става постоянна, докато не бъде вдигната гръцката, решиха протестиращите около 1000 български шофьори на ГКПП „Кулата”, предаде БГНЕС. По-рано днес (9 февруари) четирима български шофьори опитаха да разбият блокадата, като двама преминаха през загражденията.

Да се разблокира фонд бедствия, ако има такъв и да се занесе помощ за нашите шофьори в Гърция, на които в момента Гърция е обявила война, безпрецедентна от Втората световна война насам”, заяви говорител на протестиращите. Те искат наши полицаи да влязат в Гърция, за да се раздаде помощ на нашите бедстващи шофьори, които с дни са без храна и вода. След като има гръцки полицаи в Банско, редно е да има такива наши и в Гърция. Протестиращите решиха, че ще поставят два камиона напряко и границата ни остава блокирана, докато не падне блокадата и по самата граница, и във вътрешността на Гърция.

Транспортни сдружения искат оставката на Митов, ако до седмица не разреши кризата на границата

Сдружения от транспортния сектор ще поискат оставката на външния министър Даниел Митов, ако до седмица проблемът с блокирането на южнат...

Недоволните шофьори поискаха също на място да дойдат министър-председателите на България и на Гърция, както и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

На мястото преди половин час пристигнаха евродепутатите Ангел Джамбазки, Андрей Новаков, кметовете на Петрич, Сандански, депутати от ГЕРБ също. Те заявиха, че ще разговарят с протестиращите гръцки земеделци за осигуряване на коридор, по който да се изтеглят блокираните в Гърция наши шофьори.

По-рано днес вече беше поискана и оставката на външния ни министър Даниел Митов, ако не бъде намерено решение на проблема в рамките на седмица. Митов посъветва българските превозвачи, които търпят загуби заради блокадата на българо-гръцката граница, да съдят гръцката държава в гръцки съдилища и да поискат компенсации. По думите му разрешаването на ситуацията на границата е в ръцете на гръцкото правителство, а не на българската държава.

"Изпратили сме писмо до Европейската комисия, тя ще стартира процедура по отношение на Гърция за неизпълнение на европейското законодателство. Може да ѝ бъде наложена глоба", каза още Митов.

ГКПП "Илинден-Ексохи" ще е затворен до вечерта

Преустановено е движението на ГКПП „Илинден-Ексохи“ в 17.00 часа. Това обяви дежурният служител в ГД „Гранична полици...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com