Българското висше образование влиза в седемгодишен положителен демографски период

2298
Българското висше образование влиза в седемгодишен положителен демографски период
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Българското висше образование влиза в седемгодишен положителен демографски период, сочат данните от Национална карта на висшето образование в България, съобщи Георги Стойчев, ръководител на техническия екип, изготвил проекта за картата.

Той посочи, че през следващите седем години ще навършат пълнолетие родените от 2003 до 2009 година, а това е период, в който статистиката за новородените е бележела ръст. Това означава, че университетите в България ще получат "демографски бонус" в този период. Тенденцията на спад, наблюдавана през последното десетилетие през следващите пет години ще се обърне и броят на студентите ще се запази или, според очакванията - ще се повиши, прогнозира Стойчев, пред БТА.

През последните пет години броят на българските студентите е намалял с около 16 процента, но за последното десетилетие делът на чуждестранните студенти в България се е удвоил и в момента е около осем процента, посочи Стойчев.

Данните бяха представени на среща с ректори на университети от Северна България, чийто домакин беше Великотърновският университет.

Според Лили Вълчева, председател на браншовия синдикат "Висше образование и наука" при Конфедерацията на независимите синдикати в България, категорично не бива да бъдат разкривани нови висши училища, преди системата на висшето образование да бъде подредена, но същевременно картата трябва да бъде актуализирана ежегодно, за да могат да бъдат планирани процесите във висшето образование.

В четири групи са обособени професионалните направления, според съответствието на търсенето и предлагането. Най-висока е степента на съответствие в сферата на здравеопазването, компютърните науки и архитектурата.

МОН обсъжда проекта за развитие на висшето образование

Публично обсъждане на проекта за Национална карта за висшето образование. Документът оценява профилната и териториалната структура на в...

Във втората група работодателите търсят специалисти, но няма интерес от кандидатстудентите, такава е математиката, където една трета от държавната поръчка стои незаета.

Третата група е за специалностите с високо търсене от страна на кандидатстудентите, но с ниска реализация след завършването - типичен пример е театралното и танцово изкуство и психологията.

Четвъртата група е насочена към професии, където предлагането значително надвишава търсенето и примерът е икономиката - най- масовото професионално направление, посочи Стойчев.

Според него картата констатира тези дисбаланси, те трябва да бъдат обсъдени с работодателите и да залегнат в планирането в сферата на висшето образование занапред. На срещата са били обсъдени и показателите за определяне на висшите училища като изследователски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com